Se spominjate ne tako dolgo nazaj uspešne slovenske teniške igralke Vide Mulec? Pri devetnajstih se je preselila v Teksas, ker je dobila povabilo tamkajšnje univerze Baylor za študij in vzporedno treniranje tenisa. Po uspešno končanem podiplomskem študiju v New Yorku je dobila prvo službo pri Deutsche Bank na slavnem Wall Streetu. Kariero je nadaljevala kot direktorica ameriškega neprofitnega sklada, ki se ukvarja z zaposlovanjem neprivilegiranih mladih. Ji bo novi predsednik slovenske vlade poslal vabilo, naj pride domov?

Nekdanja mariborska teniška igralka Žana Žlebnik, sicer hčerka pokojnega diplomata Andreja Žlebnika, je po končanem študiju na kalifornijski univerzi UCLA dobila zaposlitev v ugledni odvetniški pisarni v New Yorku. Ji bo kdo poslal vabilo, da pride domov?

Tim Jaušovec, sin najuspešnejše slovenske teniške igralke Mime Jaušovec, ki letos tudi v živo spremlja teniške dvoboje v parku Flushing meadows, je po teniški poti prišel na univerzo Stanford, jo uspešno zaključil in sedaj deluje v enem od newyorških finančnih skladov. Že pred leti je dobila povabilo za delo med špico ameriških poslovnežev v Rockefellerjevem centru v New Yorku nekdanja smučarka Narcisa Šehovič.

Na državni univerzi v Minessoti kot pomočnik glavnega šefa tenisa deluje Urban Ljubič, sin legendarnega radijskega novinarja Borisa Ljubiča in mame Tatjane Ljubič, ki je vrsto let imenitno skrbela za stike z javnostjo na RTV Slovenija. Letos pa je na univerzo k Urbanu na študij prišel 19-letni večkratni slovenski državni prvak v tenisu, Mariborčan Matic Špec, pri katerem so Američani z lahkoto zaznali oba njegova talenta, za tenis in študij.

Tudi uspešen ptujski trener Zoran Krajnc je svojega sina Urha z dobrim teniškim znanjem in rezultati poslal na državno univerzo v Illinoisu. Urhov redni teniški partner je sedaj nečak indijskega teniškega igralca iz bogate družine Rohana Bopanne, ki letos na OP ZDA igra v mešanih parih skupaj z našo Katarino Srebotnik.

Drugače pa so tuji strokovnjaki (domači pač ne) ob Tamari Zidanšek, ki se tu v New Yorku v mladinski konkurenci prebija skozi svoj debi na grand slam turnirjih, v teniškem klubu na Ptuju zaznali še štiri talente, na čelu s Svenom Lahom, ki mu sledijo Ana Oparenovič, Andrej Goručan in Blaž Vidovič. Sedaj športni in čez leta poslovno uspešni teniški igralci in igralke se ptujskemu gospodarstvu ponujajo kot na pladnju, vendar lokalni pomembneži (še) gledajo vstran.

Z igranjem tenisa in vrhunskimi študijskimi rezultati se je v Evropo vrnil kot povsod iskan finančnik in bankir Nejc Smole, ki bi se vrnil tudi v Slovenijo, če bi pomanjkljivo razgledan bivši slovenski guverner zaznal njegove sposobnosti. Pa so jih drugje in sedaj je Smole zaposlen v visokih bančnih krogih v Luksemburgu.

Mogoče bi mlade vrhunsko usposobljene in izobražene nekdanje slovenske športnike in njihove izkušnje v poslovnem svetu v ZDA okorna slovenska politika in vrli gospodarstveniki zaznali, če bi uporabili model opomnika mladih Rusov, ki se iz Amerike vrnejo domov. Starim okorelim politikom in direktorjem prinašajo v dar kravato rdeče barve, s kravatno iglo, na kateri ja zapisano ime Donald Trump.