Zaplet v zvezi z odpadnimi gumami v gramoznici v občini Kidričevo ima že dolgo brado. Posel za sanacijo jame je leta 2006 dobilo podjetje Albin Promotion iz Majšperka. Načrt je bil, da bi izrabljene avtomobilske pnevmatike zdrobili in s tem materialom zapolnili jamo. Vendar sta takšno sanacijo ustavila dva podtaknjena požara.

Ministrstvo za okolje in prostor je leta 2011 sprožilo postopke za odvzem dovoljenj. Najprej je vlada julija 2011 preklicala gradbeno dovoljenje, maja lani pa je agencija za okolje zavrnila vlogo za podaljšanje okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo odpadkov. Avgusta 2012 je jamo obiskal inšpektor za okolje in izdal odločbo, po kateri mora podjetje Albin Promotion iz opuščene gramoznice najkasneje do konca januarja 2013 odstraniti vse tiste gume, ki niso prekrite z zemljino. Tega materiala je bilo za kar 48.180 ton.

Lastnik podjetja Albin Brencl je vztrajal, da tega ne more storiti, ker nima več dovoljenj, poleg tega se je izgovarjal, da so zemljišče vrnili občini Kidričevo. Vendar je inšpektor za okolje in prostor Vladimir Kaiser odločil, da je to naloga imetnika gum, ki se je na odločbo požvižgal. Inšpektor je zato sprožil izvršbo, pristojno ministrstvo pa je samo izbralo izvajalca sanacije. Prvi posel za odstranitev 1235 ton gum v vrednosti nekaj nad 79.000 evrov je lani dodelilo podjetju Saubermacher, letos pa je izvedlo nov postopek javnega naročanja in izbralo podjetje Smetra iz Slovenske Bistrice, ki je začetek avgusta odpeljalo 850 ton pnevmatik na predelavo na Hrvaško. Posel je bil vreden 69.527 evrov, račun pa bo tako kot prejšnji izstavljen podjetju Albin Promotion.

Sodišče že razsoja zaradi celjskih odpadkov

»To je najpodlejše, kar lahko stori država,« se jezi Brencl. »A zoper to sem nemočen, dokler sodišče ne odloči o naših tožbah zaradi preklica gradbenih in okoljevarstvenih dovoljenj, poleg tega sem zoper državo vložil tudi odškodninsko tožbo.« Saubermacherjev račun je že poplačal. »Denar so nam pobrali z računa, še preden je pismonoša prinesel odločbo. Dokler imam denar, bom plačal vse, seveda pa lahko ti postopki zrušijo celotno podjetje,« je zaskrbljen.

Če se bo sanacija jame nadaljevala v takšnem tempu, bo trajala še najmanj dve desetletji. Doslej so namreč odstranil le 2091 ton ali manj kot pet odstotkov odpadnega materiala. Na ministrstvu pravijo, da je hitrost saniranja odvisna od razpoložljivega denarja. Tega je kakopak premalo. Sanacijo bi lahko pospešil Brencl, s tem ko bi izvršil pravnomočno inšpekcijsko odločbo. Vendar tega ne bo storil. Zato še zmeraj obstaja tveganje, da bo pristojne v Bruslju nekoč minilo potrpljenje in bodo sprožili sodni spor zaradi kršenja direktive evropskega parlamenta in sveta EU o odpadkih in direktive sveta EU o odlaganju odpadkov na odlagališčih.

Na sodišču Evropske unije Slovenija doslej še ni bila kaznovana, poteka pa tam zoper njo že en sodni postopek zaradi kršitev evropskih direktiv. V njem evropska komisija očita Sloveniji, da je kršila okoljske direktive, s tem ko aprila 2009 ni preprečila odstranitve 13.600 kubičnih metrov zemlje pri gradnji komunalne infrastrukture na območju stare Cinkarne Celje. Izkazalo se je namreč, da je več kot polovica izkopanega materiala bil okolju nevaren odpadek. Poleg tega je naša država izdala tudi okoljevarstveno dovoljenje za parcelo v Teharjah, čeprav se je kasneje izkazalo, da je tam nezakonito odlagališče odpadkov.