Težko se je prebijati najstnicam v vrh, saj je povprečna starost prvih desetih igralk na svetu, z 32-letno Sereno Williams na čelu, dobrih 26 let, prvih sto pa malo pod 25. Še huje je pri moških, kjer je povprečna starost med prvimi stotimi igralci na lestvici ATP več kot 28 let. Zato se lahko zgodi kot v tekmi drugega kola med Borno Ćorićem in Victorjem Estrello Burgosem, da je bil 34-letnik iz Dominikanske republike še enkrat starejši od 17-letnega Hrvata.

Da se »fotri« tenisa, stari več kot trideset let, ne dajo, je občutil tudi Blaž Rola v dvoboju s Fernandom Verdascom. Edini najstnik, ki se mu je uspelo prebiti v tretje kolo, je Avstralec grških korenin 19-letni Nick Kyrgios, ki ima že naslednika istega izvora, 18-letnega Thanasija Kokkinakisa, in ki je domov poslal 30-letnega Italijana Andreasa Seppija. Kyrgios pa je že v Wimbledonu naredil pravi pokol med deseterico veličastnih na lestvici ATP, ko je za krono premagal še Rafaela Nadala.

Med teniške igralke z leti nad povprečjem počasi prihajata tudi naši specialistki za igro parov, Katarina Srebotnik in Andreja Klepač. Velenjčanka bo nastopala le še do konca sezone v paru s skoraj 40-letno Kveto Peschke, kajti uvrščeni sta že na masters ženskih parov. Potem pa bo treba v lov za novo partnerico. Zato pa je v zadnjem letu kot še nikdar prej iskana partnerica Andreja Klepač, ki je letos dosegla že dve turnirski zmagi in eno uvrstitev v finale in ki jo obletavajo zlasti španske igralke. Na OP ZDA je bila za sodelovanje že prej dogovorjena z Mario Tereso Torro - Flor, s katero sta imeli nesrečen žreb, saj sta že v prvem kolu naleteli na prvi nosilki, Italijanki Saro Errani in Roberto Vinci. Zelo verjetno pa je, da bo Koprčanka že v nadaljevanju sezone spet v paru z drugo Španko Silvio Soler Espinoso, s katero sta zmagali v New Havenu, zadnjem turnirju pred OP ZDA.

Katarini Srebotnik ni lahko tudi med mešanimi pari, kajti njena dolgoletna partnerja, 38-letni Nenad Zimonjić in 42-letni Daniel Nestor, sta teniška očaka. Zato se je v New Yorku zatekla k malce mlajšemu Indijcu, 34-letnemu Rohanu Bopanni, ki je sicer razvajen sin lastnika plantaž kave, ki ima doma tudi donosno restavracijo. Kakor koli že, najstniki in najstnice, stari fotri in babice ter večne športne korenine v tenisu imajo svoje smisel. V sodobnem svetu razumne države tako poudarjajo svojo identiteto. Tenis je pač ob nogometu in košarki šport, ki ga razumejo in spremljajo na vseh celinah. In še tole: v drugem krogu je Slovenka Polona Hercog izgubila proti Rusinji Jekaterini Makarovi z 1:6, 2:6.