V ponedeljek se izteče prevzemna ponudba Agrokorja za Mercator. Ponudbo hrvaškega trgovca, ki mu je konzorcij prodajalcev Mercatorja že prodal 53,12-odstotni delež, naj bi na presenečenje Agrokorja sprejela tudi Unicredit banka.

Ta je, spomnimo, osemodstotna lastnica Mercatorja, konzorciju prodajalcev, v katerem so bile banke in družbe iz Skupine Pivovarna Laško, pa se ni pridružila. V hrvaškem trgovcu naj bi računali na to, da jim deleža od Unicredita, ki jih bo stal okoli 34,5 milijona evrov, za zdaj še ne bo treba odkupiti. Kako se bodo odločili hrvaški pokojninski skladi, še ni jasno, po neuradnih informacijah pa ponudbe naj ne bi sprejeli. Ponudbo 86 evrov za delnico naj bi do včeraj že sprejelo okoli 6000 oziroma polovica malih delničarjev slovenskega trgovca, a Agrokor naj bi po prevzemu komaj obvladoval tri četrtine kapitala. Agrokor je za 53,12-odstotni delež odštel nekaj več kot 172 milijonov evrov, za preostanek pa potrebuje še okoli 152 milijonov evrov.

Agrokor je na včerajšnji skupščini Mercatorja medtem že začel uresničevati svoje lastniške pravice. V nadzorni svet so lastniki Mercatorja imenovali izvršnega podpredsednika Agrokorja Anteja Todorića, sicer sina lastnika Agrokorja Ivice Todorića, ki bo po neuradnih informacijah tudi prevzel vodenje nadzornega sveta. Med nadzornike so imenovali še Ivana Crnjaca, ki je v hrvaški skupini zadolžen za strategijo in kapitalske trge, izvršnega podpredsednika Agrokorja za izvozne trge Damirja Kuštraka, predsednika uprave Konzuma Darka Kneza in Ivico Mudrinića. Med nadzornike je Agrokor, kot smo napovedali, imenoval tudi dosedanjega predsednika nadzornega sveta Mateja Lahovnika. Včerajšnje skupščine Mercatorja, na kateri je bilo prisotnega 70 odstotkov kapitala, se vidnejši predstavniki Agrokorja sicer niso udeležili, je bil pa tik po skupščini v bližini Mercatorjeve stavbe, kjer je skupščina potekala, menda opažen član Agrokorjeve uprave Ivan Crnjac. Na skupščini, ki je minila domala povsem brez razprave, sta največjega lastnika Mercatorja zastopala odvetnik Grega Peljhan iz odvetniške pisarne Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji ter Agrokorjev pravnik Hido Lajtman.

Uprava Mercatorja pod vodstvom Tonija Balažiča je prejela razrešnico, prav tako so razrešnico prejeli nadzorniki. Skupščina je hkrati spremenila še statut družbe, tako da se bodo lahko po novem sej nadzornega sveta poleg nadzornikov ter povabljenih izvedencev in poročevalcev udeleževale tudi druge vabljene osebe. Sprememba je posledica dogovora z bankami, s katerimi je Mercator sklenil dogovor o reprogramiranju dolgov. Te so namreč želele možnost, da tekoče spremljajo poslovanje družbe.