Predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan nam je potrdil, da na kandidaturo Mohorja Bogataja zelo resno računajo. Navsezadnje na tiskovno konferenco čez pet dni vabita prav Židan in Tanja Fajon in če ne bi bili trdno prepričani, da imajo kandidata, verjetno ne bi sklicevali tiskovne konference, na kateri bodo »predstavili svojega županskega kandidata na letošnjih lokalnih volitvah«.

Iz »mesne« do »rdeče« stranke

Mohor Bogataj je župan postal s podporo Stranke za napredek KS, od katere pa se je tiho odmaknil, ko je njen predsednik Jože Lombar pristal v središču »mesne afere« oziroma zapravljanja denarja davkoplačevalcev za mesne požrtije politikov. Iz te bivše županove stranke so izstopili trije svetniki s podžupanom Janezom Frelihom vred in postali nova, zopet k podeželju usmerjena stranka, ki je v koaliciji ohranila podporo Mohorju Bogataju, imeli pa naj bi svojo listo na volitvah. Sicer pa je Mohor Bogataj zdaj tretjič župan. Ko je zmagal prvič, je imel podporo takrat močne LDS, premagal pa je prejšnjega župana Vitomirja Grosa. A po spornih odločitvah Bogataja so mu svetniki celo izglasovali nezaupnico v njegovem drugem mandatu, leta 2010 pa je premagal Hermino Krt, ki je po porazu dobesedno izginila iz politike.

Dva uradna kandidata

Do zdaj je uradno napovedal kandidaturo poslovnež Boštjan Trilar, ki je ustanovil stranko Več za Kranj in je aktiven tako na terenu kot na spletnih omrežjih. Danes pa se bo s prvo akcijo predstavila tudi kandidatka Barbara Gunčar (doslej je delovala v turizmu, igralništvu), ki je zbrala dovolj podpisov za kandidaturo. »Pobarvali bomo podhode na Planini, da bi Kranj polepšali,« je dejala o začetku bitke za županski stol. Sicer pa se med kandidati omenja tudi dokaj neznani Zoran Stevanović, nekdanji policist in kasneje svetovalec v Hypo banki – zdaj pa usmerjen v politiko. »Ljudje hočejo, da kandidiram, zato sem pustil vse drugo ter se podajam v boj za župana Kranja,« je dejal včeraj. Zanimivo: tudi on je doma iz Stražišča, od koder prihaja Boštjan Trilar, kot kandidata SDS pa se glasno omenja tudi predsednika te KS Jureta Kristana (SDS). Po za zdaj neuradnih podatkih podpise za svojo listo prav tako zbira Igor Velov, mestni svetnik Zares in – doma iz Stražišča, kjer je sicer doma tudi dosedanja predsednica vlade Alenka Bratušek.