Poln »show court« številka 11 teniškega centra Billie Jean King je v drugem krogu Odprtega prvenstva ZDA v tenisu stoje zaploskal Blažu Kavčiču, ko je nespornega favorita, 30. nosilca Francoza Jeremyja Chardyja, premagal gladko s 3:0. Slovenec je dvoboj dobil, a obenem izgubil okoli 1000 dolarjev, kolikor bo moral odšteti za »labotinke«, ki jih je v primeru zmage obljubil za darilo svoji Anji.

Labotinke pogovorno pravijo butičnim damskim čevljem, običajno vrtoglavo visokih pet z značilnim rdeče pobarvanim podplatom, ki jih samo za lepe noge in postave oblikuje modni čevljar iz Pariza Christiane Louboutin, ki največ svojih umetnin proda prav v New Yorku. Blaževa Anja, sicer vrhunska fotomodelka, labotinke sanja že dolgo časa, zato zanje njenemu dragemu po na OP ZDA že zasluženih 105.090 dolarjev ne bo težko odšteti nekaj »drobiža« za nakup. Zmaga nad Chardyjem pa je bila nagrada tudi za Blaževo mamo Bojano, očeta Aleksandra in dve leti mlajšo sestro Mašo, ki imajo doma tehnološko izjemno opremljeno spalnico, da lahko Blaža spremljajo tako po televiziji kot prek internetnih prenosov.

Na spletu pa si je Blaž Kavčič tudi dobro ogledal prejšnje igre Jeremyja Chardyja in ga več kot dobro »naštudiral«. »Francoz ima izjemno močan servis, napade takoj in vse stavi na to, da točko čim prej zaključi. Zato sem držal žogo v igri in vse sile usmerjal v vračanje njegovih močnih forhend diagonalnih udarcev. Ko sem ga zmedel še z drugim servisom z visokim odbojem, je začel delati napake,« je dejal Blaž Kavčič, Jeremy Chardy pa je o igri in zmagi Kavčiča po dvoboju naši novinarski odpravi povedal: »Niti slučajno nisem vedel, da je tako hiter in vztrajen tekač, presenetilo me je tudi njegovo lahkotno vračanje servisa, na katerem sicer gradim svojo igro. Zdelo se mi je, da vsi navijajo zanj in priznam, da sem ob porazu bolj žalosten kot razočaran. Ko sem ugotovil, da je Kavčič več kot enakovreden tekmec, sem začel igrati tvegano, kar pa se ni obneslo. Potem so me pa začeli še grabiti krči in začutil sem, da bom izgubil.«

Ob dveh zaporednih zmagah na grand slam turnirju, brez izgubljenega niza in vrhunsko optimistično razpoložen je Blaž Kavčič prav spokojno pritrdil, da je Anja ob igrišču zanj velika motivacija: »Anja je stvarna in me vedno postavi na trdna tla, kadar začnem iskati izgovore za ne najboljšo igro. Dobro ve, da je vsak posel trd, saj se je s talentom in voljo morala sama prebijati v svetu, da jo je sprejela vrhunska moda. Ja, pred tremi leti sem dobil challenger v Ljubljani in Anjo in sedaj se je vse izšlo, da se lepše ne bi moglo.« O svojem naslednjem nasprotniku pa: »Stanislas Wawrinka, zmagovalec letošnjega Odprtega prvenstva Avstralije, v soboto v tretjem krogu na enem od osrednjih igrišč z nekaj tisoč gledalci? Zakaj pa ne, poskusil ga bom premagati!«

Po dolgem času bomo Slovenci prihodnji teden imeli predstavnico tudi v mladinskem turnirju OP ZDA. S trenerjem Zoranom Krajncem v New York prihaja mlada Ptujčanka, rojakinja Blaža Role, Tamara Zidanšek, tako da se bo ob dveh Ptujčanih v parku Flushing Meadows mestni župan Štefan Čelan lahko počutil malo Newyorčana.

Z zahodne obale ZDA pa je v New York lepe vesti prinesla tam živeča Celjanka Urška Dvoršak, tudi nekdanja teniška igralka, sedaj trenerka, ki je sodelovala tudi pri karieri Cici Bellis, 15-letne Američanke, ki je z zmago v prvem krogu povsem obnorela rojake. Dvema velikima, z večinskim slovenskim znanjem podprtima projektoma je tam uspel velik poslovni podvig. Azumio je prodrl s senzacionalno aplikacijo za mobilne telefone, s katero lahko uporabnik spremlja delovanje srca, podjetje Celtra pa je na trg poslalo nove prijeme v prodaji po spletu.