To prigodo iz novejše svetovne zgodovine in ekonomije poznajo tudi moji prestolonasledniki, zato so presenečeno, pa tudi z negodovanjem ugotovili, da se je ponudba paradižnika na domačem meniju izjemno povečala. Nastopilo je mojih pet minut slave. Ker ne bluzim po internetu v iskanju pogrošnih novic in pikantnih zgodb o zvezdicah slovenske estrade, sem jim lahko postregel z najnovejšimi znanstvenimi ugotovitvami o preventivnih in kurativnih učinkih tega sadeža, ki so ga častili že Azteki in Inki. Vsem doslej zdravilnim učinkom, kot so varovanje pred rakom dojk, prebavil, materničnega vratu, mehurja in pljuč ter srčno-žilnih bolezni in zaviranje razvoja alzheimerjeve bolezni, so strokovnjaki z univerze v Bristolu dodali še pomembno paradižnikovo vlogo pri omejevanju raka prostate. Od kdaj se Britanci razumejo na paradižnike, ne vem, ampak če so umneži tako rekli, potem že mora biti res.

Ampak saj veste, kako je z današnjo mladino. Trmasti in nejeverni Tomaži so in mulca sta me, v želji, da bi paradižnik nadomestil kakšen lepo pečen piščanec, takoj opozorila, da so Američani nekoč dokazovali, da je v špinači toliko železa, da bi morala biti trda kot žebelj, samo da bi se znebili zalog, in so v ta hudobni načrt vpregli celo naivnega Popaja, v resnici pa ima vsaka druga bilka več železa. Da mi ne bi kdo očital starčevske in starševske svete prepričanosti o svojem prav, sem se vendarle zamislil in poskušal ugotoviti, kako da je veliko odkritje dobrodejnega zdravilnega učinka paradižnika na prostato prišlo v javnost ravno te dni. Kako to, da je znanost za lepi rdeči sadež, ki je takšen, ker je dodobra tretiran z zaščitnimi sredstvi previcur energy, switch 62,5 WG, kupro 190 SC in pripravki na bazi difenkonazola ter cuprablauom Z, gnojen pa z NPK, šele zdaj rekla, da ga je treba jesti zelo veliko.

Lučka se mi je prižgala, ko sem v poznih urah na televiziji videl, kako so obupani kmetje v Španiji, Italiji in jugovzhodni Evropi zmetali na tone tega dragocenega zdravila na ulice. Paradižnik je znova dobil izjemno pomembno politično-ekonomsko vlogo. Pol Evrope z njim tlakuje ulice, ker je Rusija zaradi zahodnih sankcij uvedla embargo na evropske kmetijske izdelke. Da kmetje ne bi utrpeli še večje škode, so znanstveniki na prošnjo Bruslja na hitro ugotovili, da našim prostatam brez paradižnika živeti ni. Bistroumno in zvito. Kmetijstvo v EU bo rešeno, mi, naphani s paradižnikom, zdravi, Ruse pa bo brez našega paradižnika množično pobiral rak prostate in se bodo morali umakniti iz Ukrajine. Osebno upam, da ne bodo še ohrovta zaradi Ukrajine razglasili za univerzalno zdravilo.