Eden od dveh domačih kolesarskih zvezdnikov je pokazal odličen zadnji napad. Na vzponu se je na koncu otresel Chrisa Frooma in še enega španskega aduta Alberta Contadorja, tako da mu je moral Avstralec Michael Matthews tudi prepustiti skupno vodstvo.

Valverde ima zdaj skupno 15 sekund prednosti pred Kolumbijcem Nairom Quintano, ki je drugi. Tretji je Contador, zaostaja pa 18 sekund. "Moje noge so bile odlične in res sem vesel, da mi je danes uspelo zmagati. A Nairo je blizu in čaka nas še nekaj gorskih etap," je po prihodu na cilj dejal Valverde.

V ospredje se je prebil kakšna dva kilometra pred ciljem etape, ko se je začel vzpon prve kategorije. A skupino je razbil Joaquim Rodriguez, ko je napadel, Quintana ni zmogel ritma in je zaostal 12 sekund, za prvo mesto pa so v boju vse do zadnjih metrov ostali le še Valverde, Froome in Contador.

Slednja sta, čeprav sta na prejšnji veliki dirki, francoskem Touru, oba odstopila zaradi poškodb, tokrat tudi zagrizeno napadla in bila blizu uspeha. "Alejandro je zmagal, toda tudi tole je zame kot prvo mesto. Pred začetkom si nisem predstavljal, da bom med prvimi tremi in imel možnosti za zmago," je dejal Contador, zmagovalec Vuelte v letih 2008 in 2012.

V petek bodo kolesarji vozili na 169 km dolgi etapi od Alhendina do Alcaudeteja.