Preventivne preglede bo opravljalo več kot 250 zobozdravnikov, so napovedali, njihov seznam pa je objavljen na spletni strani www.zdravniskazbornica.si. Na brezplačni pregled se je mogoče prijaviti pri omenjenih zobozdravnikih oziroma njihovih ambulantah, prijave pa bodo sprejemali do zapolnitve mest. Namen je rešiti čim več življenj in izboljšati kakovost življenja obolelih, poudarjajo v zbornici.

Paciente, pri katerih bodo odkrili tveganje raka ustne votline, bodo zobozdravniki napotili na specialistični pregled. Ob sumljivi spremembi strokovnjaki za pregled odvzamejo košček tkiva. Gre za projekt Odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije, v njem pa sodelujeta tudi Klinični oddelek za maksilofacialno kirurgijo UKC Ljubljana ter Centra za ustne bolezni in parodontologijo ljubljanske Stomatološke klinike.

Leta 2010 so v Sloveniji raka ustne votline in žrela na novo odkrili pri 250 bolnikih, vseh malignih sprememb glave in vratu skupaj pa vsako leto odkrijejo pri približno 450 bolnikih. Rak ustne votline je pogostejši pri moških, starejših od 40 let, a narašča tudi pri mlajših in ženskah. Največ primerov tega raka je povezanih z uporabo tobaka in alkoholom, študije pa ga povezujejo tudi z virusi HPV. Tveganje raka na ustnicah in koži povečuje tudi predolgo in prepogosto izpostavljanje sončnim žarkom.nk