Poleti so mladi bolj sproščeni in se več družijo ter sklepajo nova znanstva, kar prej ali slej privede tudi do prvega spolnega odnosa. A pri tem še zdaleč ni mogoče govoriti zgolj o užitkih, temveč se je treba zavedati tudi odgovornosti takšnega početja. Nevarnosti, ki pri tem prežijo na mlade, je namreč veliko in so povezane tudi z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb.

Uporabljajte kondom

Tako po svetu kot tudi pri nas so namreč spolno prenosljive okužbe, kot so virus HIV, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi (HPV), klamidijske okužbe in druge v porastu. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mladim svetujejo dosledno uporabo kondoma, ki je najbolj razširjeno, lahko dostopno in tudi učinkovito kontracepcijsko sredstvo, ki ščiti tako pred neželeno nosečnostjo kot tudi vsemi spolno prenosljivimi okužbami. »Zdrava spolnost pa ni pomembna zgolj s stališča preprečevanja spolno prenosljivih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja nasploh,« opozarja specialistka socialne medicine Evita Leskovšek z NIJZ. Ta v primeru, da do nezaščitenega in s tem tveganega spolnega odnosa že pride, svetuje takojšen obisk pri zdravniku. »Še zlasti je obisk nujen, če opazimo spremembe na zunanjih spolnih organih, kot so rdečica, srbenje, bolečina ali izcedek, pa tudi testiranje na virus HIV in viruse hepatitisov ni odveč,« pravi. Zgodnje odkrivanje namreč pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje njeno nadaljnje širjenje. Raziskava NIJZ med slovenskimi srednješolci je razkrila tudi, da je imela spolne odnose že skoraj četrtina dijakov prvega letnika ter dobra polovica dijakov tretjih letnikov, starost mladih pa se je ob prvem spolnem odnosu v primerjavi z letom 1996 z 18,5 znižala na 17,6 leta. Raziskave in podatki tudi kažejo, da se je znižal delež mladostnikov, ki pri tem ne uporabljajo kontracepcije, da se je uporaba zanesljive kontracepcije povečala, s tem pa je tudi nezaželenih nosečnosti med mladostnicami vedno manj.

Raziskava NIJZ je obenem pokazala, da so mladi premalo informirani o spolnosti. Tisti, ki so imeli spolni odnos pred 16. letom starosti, so ocenili, da je bilo to vsekakor prezgodaj, večina pa se jih tudi zaveda, da imajo o spolnosti premalo informacij. Razkrili so, da se s starši o tem ne pogovarjajo dovolj, prav tako pa o spolnem vedenju premalo izvedo v šoli. Tudi ginekologinja Jelka Markovič Grahek opaža, da v njen ginekološki dispanzer dekleta pridejo šele, ko so že izkusile prvi spolni odnos. »Dobro pa bi bilo, da bi prišle na posvet, še preden začno o njem razmišljati. Kdaj bi bilo dovolj zgodaj, je težko reči, saj so mnenja različna, vsekakor pa lahko imajo pri tem pomembno vlogo matere pa tudi šola,« razmišlja ginekologinja, ki sicer opaža, da predsodki vse bolj izginjajo, vse manj pa je tudi sramu med dekleti, ki potrkajo na vrata ginekološke ordinacije.

Leta, da virus povzroči predrakave spremembe

»Dejansko pa ginekološki pregled za to, da dobijo neko kontracepcijo, ni nujen. Dovolj je pogovor, na podlagi katerega svetujemo in pojasnimo varno rabo na primer kombinirane tabletke in drugih možnih zaščit tako pred neželeno zanositvijo kot spolno prenosljivimi boleznimi. Težko tudi rečem, katere so nevarnejše, vsekakor pa so že bakterijske in klamidijske okužbe lahko nevarne in lahko povzročijo kakšno resno vnetje ali pa, če gre za okužbe s humanim papiloma virusom, tudi razvoj rakastega obolenja na materničnem vratu,« meni strokovnjakinja. In opozarja, da lahko do okužbe pride že pri enem samem, prvem spolnem odnosu, virus pa je lahko v telesu prisoten tudi daljše časovno obdobje, preden se razvijejo predrakave spremembe.

»Tudi zato je razmislek o cepljenju na mestu,« še svetuje Markovič-Grahkova, ki o varnosti cepiva ne dvomi. Od leta 2008 do 2011 je bilo v Sloveniji namreč danih 58.000 tovrstnih odmerkov cepiva, le pri 73 osebah pa je prišlo do nezaželenih stranskih učinkov, ko se je na mestu vboda pojavila bolečina ali rdečica, povišana telesna temperatura, glavobol, slabost ali utrujenost, le v treh primerih pa je bila potrebna tudi hospitalizacija. In medtem ko kontracepcijske tablete ščitijo mlade izključno pred nezaželeno nosečnostjo, ima uporaba kondoma hkrati funkcijo zaščite pred morebitnimi spolno prenosljivimi okužbami. Zato ginekologi mladim svetujejo uporabo tako imenovane dvojne zaščite, poleg hormonske zaščite v obliki tablet še mehansko, torej kondoma. Mlade je treba spodbujati k odgovorni spolnosti in k temu, da razmislijo tudi o odlogu (prvega) spolnega odnosa,« še svetuje Leskovškova.