Mlado Svitolinovo, velik up ukrajinskega damskega tenisa, sta nesporno povsem dotolkli vročina in na pogled skrajno neprimerna teniška oblekica, ki jo je nanjo navlekel po pogodbi vsemogočni opremljevalec. »Letos bi rada prišla med 50 najboljših igralk na svetu, saj nimam več težav s poškodbami, s trenerjem Željkom Krajanom, s katerim sodelujem od aprila, zelo dobro delava, tako da sem po zmagi nad Svitolinovo še bolj prepričana, da sem pripravljena tudi za svojo naslednjo nasprotnico Ekaterino Makarovo, čeprav je sedemnajsta nosilka,« spet verjame vase že nekaj let najboljša slovenska teniška igralka med posameznicami, ki je v prvem dvoboju na igrišču številka 15 tudi dobro servirala.

Prav dolgoletne dolgotrajne vsakodnevne treninge servisa pa leta 2012 zmagovalec OP ZDA Škot Andy Murray krivi za zahtevno operacijo hrbtenice, ki jo je prestal letos: »Zavedam se, da je operacija sicer uspela, da pa lahko že jutri v New Yorku prekinem dvoboj in na tiskovni konferenci povem, da je moja športna pot končana! Pred vsakim servisom rutinsko pomislim, ali bom še kdaj serviral.«

Edini pravi izhod sredi dvoboja v nekajsekundni razmislek pred vsako naslednjo točko, o čemer je govoril Murray, je pravzaprav brisača. Brisača med točkami obriše jezo, veselje, doda na sekunde odmerjenemu počitku nekaj dodatnega časa in dovoli, da pljuča spet zadihajo v počasnejšem ritmu. Pravzaprav je brisača ključni predmet sodobnega tenisa, ki jo je prav Hercogova proti Svitolinovi odlično uporabljala. Ugotovila je, da ima Ukrajinka mnogo večje težave z njenim drugim servisom z visokim odbojem. Zato je drugi servis prestavila na prvega. V dvoboju je naša igralka dosegla tudi dva asa, in to prav v odločilnih točkah.

As servis pa je lahko tudi velika prevara, kot ugotavljajo analitiki. Ubijalski učinek na nasprotnika dobi le, če se zgodi serijsko. Nesporni mojstri serijskih asov so John Isner, Ivo Karlović, Miloš Raonič, Roger Federer in Kevin Anderson, med dekleti pa Serena Williams, Petra Kvitova, Sabine Lisicki in Samantha Stosur. Najboljša v vračanju servisov sta Novak Đoković in Maria Šarapova, pri čemer je najbolj presenetljivo, da je bil kot vrhunski vračalec servisov v igri s Fernandom Verdascom opažen tudi naš Blaž Rola.

Pravi senzaciji prvih treh dni OP ZDA pa sta komaj petnajstletna Američanka Cici Bellis, ki je zmagala v prvem krogu še mlajša kot ruska blondinka Ana Kurnikova, in sedemnajstletni Zagrebčan Borna Ćorić, ki izhaja iz preproste družine, vendar so ga pod svoje finančno okrilje že zgodaj vzeli potomci nekdaj slavne hrvaške družine Frankopanov. Američani so za Cici povsem ponoreli in jo sedaj spremljajo na vsakem koraku, Borna pa je brezhibno zrelo odgovarjal na tiskovni konferenci po zmagi nad Čehom Lucasom Rosolom, ki je letos v Wimbledonu domov poslal samega Rafaela Nadala. Je bila pa Ćoričeva tiskovna konferenca tudi odsev stanja na Hrvaškem. Na njej ni bilo niti enega hrvaškega novinarja. Za časa Gorana Ivaniševića, ki se tudi giblje nekje v ozadju mladega Borne, se jih je okoli njega na vseh turnirjih za grand slam drenjalo na desetine.