V sodelovanju s strokovnjaki Inštituta Jožefa Stefana, Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Gigodesigna in D.Labsa so v zagonskem podjetju MESI izdelali tricorder v obliki medicinske zapestnice, ki uporabniku v kombinaciji s pametnim vprašalnikom ter različnimi moduli omogoča, da doma samostojno spremlja pet vitalnih življenjskih funkcij, zdravstvene spremembe in odkriva 15 najpogostejših bolezni, kot so diabetes, možganska kap in vnetje ušesa.

V razvoj tricorderja, pri čemer je bil MESI odgovoren za potek celotnega projekta in medicinski del ter izdelavo strojne opreme, so do sedaj vložili veliko dela. Vsak izmed partnerjev je oblikoval ekipo, ki je predstavljala del razvoja, in tako je intenzivno pri razvoju delalo 36 ljudi, veliko je bilo tudi sodelavcev, ki so v projektu delali le občasno. Izdelek, s katerim so imeli do zdaj predvsem stroške za izdelavo prototipov, bodo v prihodnjih mesecih še izpopolnili. Ogromno stroškov jih čaka v fazi, ko bo treba naprave izdelati in certificirati. Do konca tekmovanja februarja prihodnje leto namreč potrebujejo delujoči prototip.

Podatke zbira 24 ur na dan in jih deli z zdravnikom

Prednost medicinske zapestnice je, da jo uporabnik lahko nosi ves čas, ne da bi ga pri tem ovirala, podatki pa se zbirajo 24 ur na dan in se lahko delijo z njegovim zdravnikom. »Ta ima tako na voljo bistveno boljšo bazo podatkov, ki odražajo realno zdravstveno stanje pacienta, kot pa so meritve, ki jih enkratno opravi ob pacientovem obisku v ordinaciji, saj je pacient lahko tedaj vznemirjen in meritve ne odražajo pravega stanja,« pojasnjuje Jakob Šušterič, direktor podjetja MESI, ki želi s svojim delovanjem izboljšati storitve javnega zdravstva oziroma izboljšati diagnostiko.

Med prva tri najboljša podjetja bo fundacija razdelila deset milijonov dolarjev, od tega bo zmagovalec prejel sedem milijonov. Komisija je deseterico finalistov izbrala na temelju video zapisov o delovanju naprave in rezultatov prvih testiranj, ki so jim jih posredovali sredi maja, ko so imeli za seboj sedem mesecev dela. »Že ko smo na trg poslali svoj prvi izdelek, avtomatski merilnik gleženjskega indeksa, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju periferne arterijske bolezni, smo si predstavljali razvoj naprave, ki si jo bo zdravnik oblikoval po modulih – vzel bi na primer modul za merjenje krvnega tlaka, modul za merjenje gleženjskega indeksa, modul za merjenje glukoze ali pa EKG in spirometer. Tricorder pa je korak naprej. Uporabnik ga bo lahko imel ves čas pri sebi doma, meritve pa bo opravljal kontinuirano. Uporabniku bo tako omogočal odkrivanje bolezni v zgodnji fazi brez dolgega čakanja na prvi pregled pri zdravniku,« je pojasnil Šušterič.

Razvijajo že nove naprave

Po nekaterih podatkih naj bi bilo na svetu 2,3 milijona splošnih zdravnikov, kar je premalo, saj je povprečna čakalna doba na prvi obisk daljša od 21 dni.

Pri izdelavi tricorderja so sodelavci podjetja Gigodesign poskrbeli za definicijo uporabniške izkušnje in oblikovanja, ki sta izjemnega pomena, saj zagotavljata transformacijo idej in inovacij v produkte ter blagovne znamke, kot poudarja Matevž Medja, direktor Gigodesigna. V podjetju D.Labs so poskrbeli za razvoj mobilne aplikacije, na odseku za inteligentne sisteme Inštituta Jožefa Stefana pa za interpretacijo zbranih podatkov in postavitev diagnoze.

Sicer pa je MESI še vedno zelo mlado podjetje, ustanovljeno konec leta 2010, povprečna starost sodelavcev, ki jih je trenutno 13, je 26 let. Podjetje je imelo lani skoraj pol milijona evrov celotnih prihodkov, avtomatski merilnik gleženjskega indeksa prodajajo v Romuniji, Makedoniji, Avstriji, Švici, Italiji, Avstraliji, Združenih arabskih emiratih, na Poljskem, Češkem, Nizozemskem, Hrvaškem in v Veliki Britaniji, kjer imajo v Londonu svojo podružnico, kmalu pa naj bi jo odprli tudi v Nemčiji.

Veliko si obetajo od zadnjega obiska v Singapurju. Novembra bodo na sejmu Medica predstavili novo napravo healthstation, ki bo omogočala diagnozo bolezni srca in ožilja na primarni ravni zdravstvenega sistema. Merila bo gleženjski indeks, nadlahtni tlak in EKG.