Kljub nizki dejanski obdavčitvi pa podjetja svoj sedež selijo iz ZDA s prevzemi konkurentov v drugih državah. Zadnji primer je Burger King, ki namerava z namenom selitve domicila v sosednjo Kanado prevzeti podjetje Tim Horton, ki ima v lasti verigo kavarn in prodajaln peciva. Pred njim so se na pot odpravili Medotronic, ki je za 43 milijard dolarjev kupil irsko podjetje Covidien Shire. Ta je s selitvijo na Irsko v letu 2008 zdaj postal tarča podjetja AbbVie, ki delničarjem ponuja 46 milijard dolarjev. Verjetno najodmevnejša neuspela selitev je poskus ameriškega farmacevtskega giganta Pfizer, da kupi britansko-švedsko podjetje AstraZeneca, ki je zaradi nasprotovanja politike padel v vodo.

Bela hiša in kongres se zavedata potrebe po reformi davčnega sistema v ZDA, kot vedno pa demokrati in republikanci ne najdejo skupne rešitve. Znižanje same davčne stopnje ne bo dovolj, saj je treba izpad prihodka nadomestiti z odpravo številnih olajšav in zaprtjem lukenj v zakonodaji. Do uveljavitve sprememb pa tudi močan politični pritisk predsednika Obame ne bo ustavil selitve ameriških podjetij.

Na selitev v tuje roke pa se pripravlja več slovenskih podjetij in eno od potencialnih, ki je z odličnim poslovanjem razveselilo lastnike, je Cinkarna Celje. V prvem poletju so dobiček v primerjavi z letom 2013 povečali kar za 132 odstotkov, cena delnice pa je včeraj dosegla najvišji zaključni tečaj (letos?) 181,30 evra, kar je 100 odstotkov višje kot v začetku leta.