Veliko si lahko obetamo od vznemirljive premiere resničnostnega šova Podjetje. Klasičen format skupine ljudi, ki so zaprti za žičnato ograjo in smejo zapustiti prizorišče šele, ko jih gledalci z glasovanjem odpustijo. Oblikovalci nove serije so projekt zastavili ambiciozno. Namesto da bi na novo zgradili kuliso sodobnega državnega podjetja v procesu privatizacije, so od direktorjev najeli relativno dobro delujoče srednje veliko podjetje s polno zaposlenostjo, solidno menzo, lastno zdravniško ambulanto in otroškim vrtcem. Nekdanje skladišče prevoznega podjetja v bližini so čez poletje adaptirali v samski dom. Zaposleni bodo sezono preživeli med podjetjem in samskim domom, vendar jih bo iz oddaje v oddajo manj.

Cilj šova je postopno zniževanje vrednosti podjetja in preoblikovanje zaposlenih v vitko ekipo, ki bo poslovnemu vodstvu podjetja na koncu sezone omogočila, da ga odkupi za simboličen znesek. Vsak od zaposlenih mora čez teden izpolniti svoj varčevalni načrt, ki je sestavljen iz dveh delov. Prvi del je predpisan in vsebuje komaj opazno dnevno zviševanje norme, drseče nižanje urne postavke, postopno preoblikovanje subvencionirane menze v avtomatske delilce plačljivih pakiranih obrokov, ki so iz oddaje v oddajo dražji. Delavci nimajo stalnih delovnih mest, ampak jih poslovni algoritem seli z ene delovne postaje na drugo po potrebi produkcijskega procesa, tako da so ves čas zaposleni in stalno v zaostanku za predpisanim učinkom.

Kdor zaostaja za normo, ima možnost, da zaostanek odkupi s krediti. Kredite mu prinaša drugi del izpolnjevanja načrta, ki temelji na njegovi iznajdljivosti in prilagodljivosti. Samoiniciativne izboljšave izkoristka delovne sile, opozarjanje na znižano storilnost sodelavcev, prostovoljno opravljanje neplačanih nadur, prijava sodelavca na disciplinsko komisijo, predlog kolektivnega znižanja plač, izpis otrok iz vrtca, zahteva po preoblikovanju pogodbe za nedoločen čas v enoletno pogodbo in drugi drobni znaki lojalnosti prinesejo kredite, ki jih zaposleni lahko porabi za odkup neizpolnjenih obveznosti. Vendar je algoritem naravnan tako, da ves čas vsi izgubljajo, kar se jim kaže v številu nabranih točk na števcu storilnost, ki je nagnjen k stalnemu zniževanju. Desetina z najnižjim številom točk je na koncu tedna podvržena glasovanju gledalcev, ki jih pet odpustijo iz službe. V nadaljevanju jim sledimo, kako poklapani odhajajo skozi vhodna vrata in se napotijo proti zavodu za zaposlovanje.

S tem njihove kariere še ni konec. Dobijo možnost sodelovati v resničnostnem šovu Zavod, kjer skupaj z odpuščenimi iz drugih resničnostnih šovov tekmujejo v pehanju za novo zaposlitvijo ali vsaj začasnim pogodbenim razmerjem. Tukaj je sistem naravnan v nasprotni smeri. Iskalci zaposlitve si nabirajo točke tako, da se prekvalificirajo za dela, o katerih nimajo pojma, druge iskalce ovirajo pri njihovih naporih, jim nagajajo z lažnimi informacijami, na facebooku objavljajo dokumente o njihovi slabi storilnosti v prejšnjih službah in zapisnike z disciplinskih komisij. Iz pilotske oddaje ni povsem jasno, kakšno scenografijo so si oblikovalci šova zamislili. Vse se dogaja na nekoliko sivih anonimnih hodnikih zavoda, kjer jih uradniki zasuvajo s predlogi za zaposlitve, za katere niso kvalificirani, so preveč kvalificirani ali pa so mesta že zasedena. Ni razvidno, kje tekmovalci spijo, če sploh, in ali imajo med tavanjem od enega okna do drugega pravico do privatnega življenja. Iz oddaje iz tedna v teden kar izginejo, gledalci pa glasujejo zgolj o statistiki. Šov je eksperimentalne narave ali pa scenaristi nikoli niso bili v podobnem položaju in se jim ne sanja, kako se išče služba. Razbrati je mogoče le to, da tisti, ki zadnji ostane na nogah, na koncu dobi nekakšno delo. Splošen vtis je melanholičen.

Veliko več si gre obetati od nove sezone resničnostnega šova Parlament, ki po nekaj sezonah, ko so se v njem pojavljali vedno isti igralci, obljublja veliko novih obrazov in svežih režijskih prijemov. Kamere bodo po novem tudi na hodnikih, v pisarnah poslanskih skupin in sanitarnih prostorih. Nastopi so časovno zelo omejeni, dovoljeno je vpadanje v besedo, toleranca do fizičnega obračunavanja je povišana, kar bo omogočilo veliko fleksibilnejšo naracijo. Popolnoma novo dinamiko pa bo razvedrilni oddaji dal nov sistem glasovanja in izključevanja poslancev. Vsak petek bodo gledalci glasovali, kdo od devetdesetih poslancev gre v zapor in koliko časa tam ostane. Odhod v zapor sodelovanja poslancev ne bo prekinil, ker jim bodo kamere sledile v kaznilnico. Tam bodo prespali v vedno večji druščini, v dnevih, ko parlament zaseda, pa jih bo poseben avtobus, vklenjene v verige, peljal na opravljanje obveznosti v parlament. Če bodo gledalci zaznali, da je zaradi aretacije katerega od poslancev oddaja manj zabavna, bodo lahko izglasovali njegovo oprostitev s shodi pred sedežem RTVSLO. Ko bodo vsi v zaporu, bodo gledalci glasovali, kdo od njih si zasluži pogojno izpustitev.

Vodstvo televizije pa opozarja, da je oddaja zašla v pripravljalne težave. Dokler ustavno sodišče ne razsodi v znanem primeru aretiranega poslanca, ni mogoče sestaviti konsistentnega scenarija, ker je zakonodaja trapasta.