Krčne žile so modrikasto oziroma rdečkasto razširjene žilice ali žile na nogah. »Dve največji veni lahko opazimo na zunanji in notranji strani goleni, več manjših oziroma pajkastih pa lahko pri ženskah opazimo tudi na stegnih,« je pojasnila prim. asist. Tanja Planinšek Ručigaj, predstojnica Dermatovenerološke klinike.

»Krčne žile nastanejo zaradi prirojene, manj pogosto pa zaradi pridobljene oslabele venske stene in zaklopk v njih. Lahko bi rekli, da se naše vene postarajo.« Na pojavnost krčnih žil pri ženskah poleg morebitne dedne nagnjenosti vplivajo še hormonske spremembe – v predmenstrualnem obdobju in nosečnosti ter med postmenopavzalno terapijo in z uživanjem hormonskih kontracepcijskih sredstev.

Alarm: otečeni gležnji

Ko se pojavijo težave, kot so krči, težke, utrujene in nemirne noge, občutek napetosti ali pekoč občutek, so to po besedah prim. asist. Planinšek-Ručigajeve znaki, ki nas opozarjajo, da moramo začeti vsaj preventivo. »Ko pa nam noge že čez dan otekajo v gležnjih, je znak, da je potrebno zdravljenje!«

Planinšek-Ručigajeva priporoča vsem, da se izogibamo dolgotrajnega stanja ali sedenja v prisilnih položajih. Dobro je, da se vsaj vsake pol ure razhodimo ali opravljamo stopalne vaje – stopalo gibljemo navzgor in navzdol ter izvajamo krožne gibe. »Z aktiviranjem mišic – mišičnih črpalk potiskamo kri v venah nazaj proti srcu in s tem preprečujemo, da bi zastajala v nogah. Tisti, ki dolgo sedijo, naj pod noge podložijo pručko.«

Poleti in tudi sicer je priporočljivo noge držati v hladu – prhanje le s hladno vodo, sprehod po hladnem morju, jezeru ali reki. Gretje nog – sedenje na grelnih telesih, namakanje v vroči vodi, savni in sončenje na najhujši vročini strokovnjaki odsvetujejo.

»Krčne žile postanejo funkcionalen problem takrat, kadar so povezane z nedelovanjem zaklopk na venah, ki skrbijo za normalno vračanje krvi v srce,« je povedal asist. Borut Žgavec, specialist dermatovenerologije, in opozoril, da je zdravniško posredovanje na mestu takrat, ko opazimo otekanje, bolečine in morebitno vnetje kože. Če krčne žile niso povezane z oslabljenim delovanjem venskih sten in bolečinami v nogah, predstavljajo zgolj estetski problem. Težave s krčnimi žilami so povezane z daljšim življenjskim obdobjem, zato tudi ne poznamo najnujnejše stopnje operacije.

»Krčne žile same po sebi niso nevarne, vendar lahko – kadar jih ne zdravimo – venska bolezen napreduje do te mere, da se pojavi razjeda, ki je lahko zelo trdovratna za zdravljenje, poleg tega pa predstavlja veliko finančno breme za posameznika, saj morajo večino oblog – zdravil bolniki kupovati sami, tudi povoji so žal samoplačniški,« je opozorila prim. asist. Planinšek-Ručigajeva in dodala, da v tujini (tudi na Hrvaškem) te stroške poravna zdravstvena blagajna.

Divji kostanj in nogavice

Asist. prim. Planinšek-Ručigajeva v vseh stadijih venske bolezni priporoča tudi zdravljenje z zdravili. »To so lahko iz naravnih snovi pridobljeni izvlečki divjega kostanja ali pa sintetično pripravljena zdravila, vsekakor pa ne doma skuhani pripravki, temveč zdravila, ki jih kupimo v lekarni.« Ta zdravila utrdijo venske stene, da iz njih izstopa manj škodljivih snovi, in preprečijo ponovno vnetje.

Ko noge že začnejo otekati, je dobrodošlo kompresijsko zdravljenje s povoji ali medicinskimi nogavicami. Planinšek-Ručigajeva je dejala, da mora zdravnik najprej ugotoviti, kaj je vzrok otekanja, saj je poleg težav z venami možen še zastoj limfe, otekanje zaradi težav s srcem, jetri, ledvicami ali ščitnico ter ob uživanju nekaterih zdravil proti visokemu pritisku. Če zdravnik ugotovi, da gre za žilne težave, določi jakost medicinske nogavice in njeno višino, nato pa mora izkušena oseba z medicinskim znanjem določiti velikost nogavice po natančnih izmerah naših nog. Nikoli pa se ne sme meriti oteklih nog.

Nove metode izpodrivajo tradicionalne

Po besedah asist. prim. mag. Mihaela Zajca, specialista kirurga iz slovenjgraške bolnišnice, se poleg klasičnih operacij krčnih žil na spodnjih okončinah, kjer se z odprto operacijo prekinejo ali odstranijo bolezensko spremenjene ali podkožne vene, zadnja leta vse več uporablja laserska in radiofrekvenčna tehnologija za termično zlepljenje obolelih ven. »Novejše metode zdravljenja se praviloma izvajajo ob sočasni uporabi ultrazvočnega aparata v lokalni anesteziji.«

Laserski poseg spada med manj invazivne kirurške posege, je prijaznejši za bolnika, saj se običajno izvaja v okviru enodnevne bolnišnične obravnave ali pa kar ambulantno. Vendar zdravljenje z lasersko tehnologijo ne pride v poštev pri vseh bolnikih. »V slovenjgraški bolnišnici laserske posege pri krčnih žilah delamo že osem let,« je povedal direktor bolnišnice dr. Janez Lavre in dodal, da na tak način opravijo 65 odstotkov operacij krčnih žil.

Poleg laserskega posega poznamo še sklerozantno oziroma zdravljenje z injekcijami. »Gre za vbrizgavanje tekočine ali pene v vene. S tem v veni povzročimo umetno vnetje, ki veno zlepi,« je povedala Planinšek-Ručigajeva in opozorila, da je pomanjkljivost tega postopka v tem, da ne prepreči ponavljanja novih varic.

»Za odločitev o vrsti operativne terapije je praviloma treba opraviti ultrazvočno doplersko preiskavo ven spodnjih okončin in opraviti klinični pregled pri zdravniku, ki opravlja različne vrste operativnih posegov,« je pojasnil asist. prim. mag. Zajec in dodal, da sta zelo »zvijugan« potek in zelo velik premer bolezensko spremenjenih glavnih podkožnih ven običajno glavna razloga, da se namesto laserske operacije opravi klasična operacija varic. Če je potrebna ponovna operacija krčnih žil na spodnjih okončinah, sta še posebno pomembna klinični pregled in ultrazvočna preiskava ven, da se zdravnik odloči o morebitnem kombiniranem – sklerozantnem in operativnem – zdravljenju.

V ljubljanskem kliničnem centru uvajajo zdravljenje krčnih žil z akrilatnim lepilom in vodno paro. Naša sogovornica je povedala, da gre za znotrajžilna postopka, pri katerih – tako kot pri laserski ali radiofrekvenčni terapiji – ni več splošne anestezije. »Bolnik lahko po posegu takoj hodi, bolniški stalež je še krajši, veliki rezi, ki kazijo noge, pa bodo s tem postali preteklost.«