Nasprotnik Blaža Role, proslavljeni 31-letni Fernando Verdasco, naduti Madrileno (pravi Madridčan), 31. nosilec turnirja, je ob vrhunski igri Slovenca le nemočno pogledoval proti svoji trenerski ekipi, v kateri so zgolj zmigovali z rameni. Še ne 24-letni Ptujčan, šele dobro leto poklicni igralec tenisa, je v petem setu le za hip popustil in Španec, namazan z vsemi rutinskimi zvijačami, se je izmazal v drugo kolo. Verdascov trener je po dvoboju dejal: »Na Rolo moram opozoriti tudi preostale španske igralce!« Blaž Rola pa odgovarja: »Boril sem se stoodstotno, vendar nisem izkušen, saj sem do sedaj igral samo nekaj dvobojev na pet nizov. Zmanjkalo me je pri skrajšanih žogah, v zadnjem setu sem čutil rahlo utrujenost, vendar sem vesel ob spoznanju, da se lahko kosam tudi z najboljšimi na svetu. Vem, kaj moram popraviti, servis in kondicijo, in da moram tudi bolje izkoriščati svojo višino.«

Blaža Rolo v New Yorku spremlja Ty Tucker, ki je bil njegov trener tudi na univerzi Ohio State, kjer je Ptujčan končal tri letnike, zaradi obetavne teniške kariere pa so mu tam zamrznili študij, ki ga bo lahko nadaljeval kadar koli. Do diplome mednarodnega poslovneža mu trenutno manjka še dobro leto. So pa v parku Flushing Meadows za Blaža najbolj navijale tri ženske: mama Majda, sestra Eva in njemu najdražja Vanesa Štefanovski, proslavljena lepotica in manekenka iz Maribora.

Blaž Kavčič je na zloglasnem igrišču Grandstand, ki mu zaradi kričanja in navijanja tudi med igro pravijo kar stadion rodeo, dvoboje začel kot kavboj. V prvem nizu je v 19 minutah njegov nasprotnik temnopolti Američan Donald Young, na ATP 45 mest bolje uvrščen kot Slovenec, vodil že s 4:0, hodil po igrišču kot pav in gledalcem odzdravljal v slogu Asterixa. Natanko dvajset minut kasneje je Kavčič dobil prvi niz s 7:5. Niti za hip se Ljubljančan ni dal zmotiti, kar je umirilo tako rodeo vzdušje kot samega Younga, ki se je sicer do zadnje izgubljene točke obnašal v stilu, da bo itak on končni zmagovalec.

Po dveh urah in trinajstih minutah je teniški rodeo dobil Blaž Kavčič in po dvoboju povedal: »Dogovorjeno taktiko s trenerjem Blažem Trupejem sem moral po zame uničujočem začetku spremeniti in potem mi je steklo. Youngu so težave delale visoke žoge na bekhend in hitre forhend paralele. Vesel sem, da mi je izjemno dobro uspeval servis. V tretje gre rado, kajti do sedaj sem na grand slamu tu v New Yorku igral dvakrat in obakrat izgubil v prvem krogu. Prvič proti Hrvatu Ivanu Ljubičiću, drugič proti Italijanu Flaviu Cipolli. Zmaga mi res pomeni veliko, kajti po operaciji ukleščenega živca na levi nogi je že kazalo, da je kariere konec. Treniral sem, vendar sem pred prihodom v Ameriko s svojo Anjo enostavno šel na počitnice v Dubaj, kjer je bilo tako peklensko vroče, da niti pomislil nisem na trening.«.

Vsaj tako kot Vanesa, dekle Blaža Role, je v svetu mode uspešna tudi Kavčičeva Anja Krvina. Kot fotomodel in manekenka je osvojila tudi tujino, ukvarja pa se tudi z jogo. Zato njen Blaž vsako jutro skoraj brez napake izvede vajo Pozdrav soncu!