Hakuba vam, kot kaže, zelo ustreza. Po lanski zmagi ste bili tokrat drugi in tretji.

Z optimizmom me navdajajo vsi štirje dosežki v poletnem delu sezone. Vidim, da sem na pravi poti in da se dela pravilno. So še stvari, ki jih je treba popraviti, ampak za to je še čas, saj do zime manjka še nekaj mesecev. Bo pa treba marljivo delati, kajti hitro ti lahko zmanjka časa.

Dejali ste, da vaši skoki še niso brezhibni. Kaj še želite popraviti?

Na skakalnici se še pojavljajo določene tehnične napake. Na teh tekmah sem res težko rekel, da sem naredil izjemen skok. Vedno sem dobil občutek, da bi se nekaj še dalo popraviti. Sem pa zadovoljen, saj mi je uspelo, da tudi s slabimi skoki nisem daleč od vrha. Najtežje pri skokih je, da si z dobrim skokom peti, z malce slabšim pa štirideseti. Ko pa enkrat prideš na nivo, da si z dobrim skokom na stopničkah, s slabim skokom pa petnajsti, je to tisto, kar te vodi na vrh. Bistveni del poletnega dela je, da bom prišel popolnoma pripravljen na zimski del in da ne bo tako kot lani, ko sem imel takoj na začetku kar nekaj težav.

Kako gledate na nova pravila, da se za končni dosežek šteje tudi kvalifikacijski izid?

To je ena izmed novosti, za katero menim, da čim prej se je bomo navadili, tem lažje nam bo. Še vedno je treba dobro skočiti, da si spredaj. Sicer pa ima dobre in slabe lastnosti. Dobra je ta, da se sam v Courchevelu ne bi uvrstil v drugo serijo, če ne bi imel tistega skoka iz kvalifikacij. Po drugi strani pa bo pozimi težje dobiti še en dan enakovredne pogoje, kajti tisto je le en sam skok in je mogoče preveč pomemben. Če v kvalifikacijah slabo skočiš, naslednji dan nimaš več možnosti za visoko uvrstitev. Tako da zase lahko trdim, da če imamo, na primer, petkove kvalifikacije za soboto in če slabo skočim, potem si raje v soboto, ko ne morem nič doseči, odpočijem in grem skakat v nedeljo.

Novost so tudi malce večji dresi.

Zagotovo je to bolje. Lažje je leteti, tudi občutek v zraku je boljši, ampak ni velike razlike. To je za vse tekmovalce enako, tako da me ne moti.

Prešli ste na nove smuči. Pogodbo ste podpisali s proizvajalcem Sport 2000. Zakaj in kaj vam nove smuči prinašajo v primerjavi s prejšnjimi?

Zakaj sem to storil, ne bi razkril, da se ne bom komu zameril. V Sport 2000 sem dobil odlično ponudbo. Velika prednost je bila ta, da je glavni serviser Slovenec, Primož Pikl. Skupaj sva skakala, sva tudi dobra prijatelja. S skupnimi očmi vidiva določene prednosti, ki bi jih še lahko naredili na smučeh za prihodnjo sezono. Moram priznati, da so smuči že sedaj zelo dobre, tudi servis je dober, tako da sem zadovoljen, da sem zamenjal proizvajalca.

V slovenskem taboru vsako leto, kljub dobrim poletnim izidom, vseskozi poudarjate, da poletni del sezone ni tako pomemben kot zimski. To še vedno velja?

Da. Lep primer pri nas je Matjaž Pungertar, ki je bil lani v končni razvrstitvi celo četrti, pozimi pa mu nato ni šlo. Zato je res zima tista, ki velja za glavno. Letos sem blizu, ampak zmaga v skupnem seštevku poletnega dela letos, v nasprotju z lani, ni moj cilj. Zato tudi mislim, da tekme v Hinzenbachu ne bom odskakal.

Odsotni so bili številni najboljši tekmovalci. Se kaj ozirate na to?

Ne glede na odsotnosti nekaterih mislim, da je bila konkurenca na čelu z Norvežanom Phillipom Sjoeenom za vse skupaj dober kazalnik, kam sodimo. Menim, da bi bili tudi prvi trije v polni konkurenci med najboljšimi desetimi.

Julija ste postali očka. Vam je to dalo dodaten zagon pred novo sezono?

To je zagotovo izjemna motivacija za vsak trening, za vsako tekmo. Vsakič ko mi je malce težje, se spomnim na Niki in potem lažje naredim vse skupaj.

Kaj pa časovna razlika? Ta je med Japonsko in Slovenijo precejšnja.

Sem že star in seveda vajen vsega hudega. Tako da s tem nimam nobenih težav. (smeh)