Med najbolj nadležnimi učinki zbiranja stacionarnih telefonskih številk v telefonskih imenikih je bilo dejstvo, da so slednji omogočali telefonskim prodajalcem, oglaševalcem in izvajalcem anket preprost dostop. Negativni učinki telefonskih imenikov so s prihodom prenosnih telefonov počasi pričeli izginjati, saj so mnogi prenehali uporabljati stacionarne telefone, obogateni z izkušnjami s stacionarnih pa so bili tudi bolj oprezni pri ponujanju svoje nove telefonske številke.

To se je obneslo zgolj nekaj časa, saj so velika tehnološka podjetja v zameno za uporabo njihovih storitev kmalu začela prositi, včasih celo zahtevati, številke naših prenosnih telefonov. Za slednje najpogosteje prosijo pod pretvezo večjih varnostnih ukrepov, izkaže pa se, da se z deljenjem številk naših prenosnih telefonov neprimerljivo bolj izpostavimo, kot smo se s številkami v klasičnih telefonskih imenikih.

Za pravo ceno je naša lokacija dostopna vsem

Washington Post je pred dnevi namreč pisal o potencialu za množično vohunjenje za uporabniki mobilnih telefonov, ki bi bil poleg državnih služb lahko na voljo tudi nepridipravom in drugim subjektom, ki bi se radi okoristili na račun podatkov o vašem gibanju.

Nevarnost predstavljajo slabosti telekomunikacijskih protokolov znanih pod oznako SS7, ki predstavljajo hrbtenico večine svetovnih javnih telefonskih omrežij. Slabost obstaja, ker morajo omrežja za prenosno telefonijo neprestano beležiti natančno lokacijo svojih uporabnikov, da jim lahko pošiljajo podatke oziroma omogočajo vzpostavitev telefonskega klica. Prav to lastnost omrežij pa lahko izkoristijo posebne sledilne naprave, ki uporabnika s pomočjo telefonske številke najdejo kjerkoli na svetu, kjer pametni telefon lovi signal.

Po poročanju Washington Posta so tovrstne naprave za sledenje uporabnikom mobilne telefonije v zadnjih letih kupile ali pa najele številne države po svetu, ne le ZDA in Velika Britanija, ki sta po razkritjih Edwarda Snowdna najbolj na udaru javnosti. Strokovnjaki za varnost pa opozarjajo, da bi tehnologijo lahko uporabljali tudi številne kriminalne organizacije ali hekerske skupine, ki bi uporabnikom s pridobljenimi podatki lahko povzročili škodo ali pa bi bila zaradi tega lahko ogrožena tudi njihova osebna varnost.

Shranjevanje telefonskih številk skupaj z ostalimi osebnimi podatki na spletu postaja tako še precej slabša zamisel, kot je že tako ali tako bila.