Problem gospodarske krize se kaže predvsem med mladimi, ki se vse težje zaposlujejo, posledično pa se več skrbi pojavlja pri vprašanju prebivališča. Imeti svoje stanovanje brez pomoči staršev (mladim) dandanes predstavlja velik izziv, saj posojila, ki bi jim pomagalo na poti do lastnega domovanja, brez delovnega razmerja ne morejo dobiti. »Zatekajo se predvsem na najemni trg, nakup lastnih stanovanj pa načrtujejo po 30. letu, ko so kreditno že sposobni,« pojasnjuje Nedanovski in nadaljuje, da so na Dolenjskem prednost pred Ljubljano zidanice, ki za številne predstavljajo prvo začasno namestitev.

Vojaška in državna so

Po podatkih statističnega urada je bila gradnja stanovanjskih objektov najbolj intenzivna leta 2008, ko je bilo v gradnji in dokončanih približno 10.000 stanovanj. Vsako naslednje leto je bil zabeležen upad za okvirnih tisoč novih domovanj, lani pa se je število teh ustavilo pri 3500. Na Dolenjskem se je »nabor« stanovanj v štirih letih povečal za borih sto, trenutno pa novih sploh ni. »Ostajajo vojaška in državna stanovanja, najemna in neprofitna pa so zasedli predvsem tujci ali Slovenci iz drugih oddaljenih krajev, ki so se zaposlili v Revozu ali farmacevtski Krki,« pravi Nedanovski in dodaja, da samevajo hiše, predvsem dvojčki in dvodružinske hiše.

»V samem središču mesta se stanovanja ne kupujejo, saj za meščane to ni zanimivo. Povprašujejo po zaselkih in večjih naseljih, malce iz samega mestnega jedra (Bršljin, Ulica Slavka Gruma, Seidlova…), ki imajo lastno infrastrukturo: šole, vrtce, bolnišnico, trgovine,« pravi nepremičninski agent Brane Ocvirk iz agencije Nepis. Nedanovski pa dodaja, da je vse pogostejše tudi povpraševanje ob avtocestah.

Cene počasi naraščajo

Na Dolenjskem so cene stanovanj in drugih nepremičnin že dosegle najnižjo točko, zato počasi naraščajo. »Za starejša neobnovljena stanovanja je treba odšteti okoli 1050 evrov po kvadratu, za starejša obnovljena 1200, novejša stanovanja, zgrajena po letu 2005, pa stanejo med 1400 in 1500 evrov na kvadratni meter,« konkretne vsote navaja Brane Ocvirk. V nasprotju s prodajnimi pa so »najemna stanovanja že nekaj časa v rahlem upadanju, medtem ko so neprofitne najemnine predpisane in limitirane s predpisi države«, pojasnjuje Avgust Murn iz stanovanjskega podjetja Zarja Novo mesto. Nedanovski nadaljuje, da velja nekakšno nenapisano pravilo »manj je več«, kjer nižja mesečna renta prinese zagotovljeno plačilo, medtem ko zasoljena cena za marsikoga ostaja nedosegljiva.