V velikem finalu sta si nasproti stali še neporaženi ekipi, zmagovalka zadnjega poletnega olimpijskega festivala v Utrechtu Slovenija in zmagovalec prvih poletnih MOI v Singapurju Egipt.

Mladi Slovenci so v 20. minuti povedli z 8:5 in vse je kazalo, da so Egipčane zlomili. Vendar se slednji niso dali, hitro so vrnili z dvema hitrima goloma. V 24. minuti je Slovenija znova pobegnila na + 3 (10:7), a na odmor odšla s 13:11.

Uvod drugega polčasa je bil enak prvemu, Egipt pa je izid zadnjič poravnal na 17:17. Nato je slovenska vrsta zadela trikrat zapored, v 50. minuti pa je njena prednost bila 26:19. Zmagovalec je bil odločen, Slovenija pa je do konca tekma izpeljala še nekaj atraktivnih akcij za gledalce, ki so jih glasno podpirali.

Najboljša strelca Slovenije sta bila tokrat Celjana Blaž Janc in Gašper Marguč, oba sta se ustavila pri osmih golih.

Zlato odličje so si okrog vratu nadeli Jakob Beđeti, Aleks Kavčič, Urh Kastelic, Matic Kotar, Jan Prevolnik, Rok Cvetko, Žiga Urbič, Blaž Janc, Jaka Malus, Gal Marguč, Luka Kikanović, Tilen Sokolič, Darko Stojnić in Leon Rašo.

"Ekipa je bila od začetka odločena, da bo zmagala. To se je videlo. Tekmo smo imeli v rokah. V drugem polčasu smo stisnili, ko to storimo, nam nobena ekipa ne konkurira," je nasmejano razlagal kapetan reprezentance Malus, Janc pa je dodal: "Najprej se moramo zahvaliti navijačem iz Slovenije, ki so nas prišli podpret. Mislim, da bomo šele jutri dojeli, kaj smo dosegli za slovenski rokomet. Presrečni smo."

"Vedel sem, da smo dosti boljši od njih. Tekma z Norvežani je odločala o medalji. Danes mi ni šlo najbolje, malo sem poškodovan. Ekipa je zato toliko bolje igrala v obrambi, v napadu nam je šlo. Zasluženo smo dobili tekmo," je razložil eden do junakov, vratar Urh Kastelic, ki se je znova izkazal z obrambami.

Novo dobro predstavo je prikazal tudi Marguč, brat slovenskega reprezentanta Gašperja Marguča. "Bila je težka tekma, pričakovali smo jo. Dobro smo jih analizirali, vedeli smo, kje preti nevarnost. Urh je vrhunsko branil. Z bratom sva malo govorila, ni bilo nasveta, samo naj dam vse od sebe," pa so bile besede mlajšega od bratov Marguč.

V obračunu za bron je Norveška s 33:25 premagala Katar.

Slovenija ima zdaj v nekdanji kitajski prestolnici odličja vseh barv. Zlati rokometaši so se pridružili srebrnima košarkarjema Eli Mičunović in Žigi Lahu ter bronastim plavalki Nastji Govejšek, atletinji Ledi Krošelj in judoistki Maruši Štangar, ki je bila dvakrat tretja.