Primož Suhodolčan je mladinski pisatelj, ki ga mladi bralci naravnost obožujejo in med seboj kar tekmujejo, kdo je prebral več njegovih knjig. Je pa tudi velik ljubitelj košarke, ki v vsakem trenutku, neizmerno veselo in strastno navija za triglavsko zelene. A v Španijo, kjer bo Slovenija prvi del na otoku Gran Canaria igrala od 30. avgusta do 4. septembra, žal ne bo šel. »Prenose bomo v velikem številu spremljali po televiziji, v živo. Na parkirišču pred našim gostinskim lokalom smo že postavili koš. Če bo kdo preveč razburjen in bo tik pred tem, da pregrizne mizo, bo lahko vzel žogo in šel malo metat na obroč, da se vsaj malo pomiri. Potem pa seveda nazaj. Kadar naši niso na igrišču, pa vedno držim palce za tiste, za katere vsi pravijo, da ne morejo zmagati,« nam je zaupal Primož Suhodolčan.

Do začetka prvenstva bomo lahko košarkarski navdušenci uživali v dogodivščinah Lipka in KošoRoka, ki se tokrat družita s pravimi svetovnimi prvaki. Podobno kot lani izdana slikanica Lipko in Košorok, ki so jo prodali v več kot 10.000 izvodih in se je večkrat zapored uvrstila na prvo mesto lestvice Naj 10 v slovenskih knjigarnah, tudi nova slikanica Lipko in svetovni prvaki mlade bralce uči in ozavešča. »Kot je v knjigi povedala stara Tisa, najstarejše drevo na sončni strani velikega morskega jezera: 'Dragi prijatelji! Veseli me, da smo se spet zbrali tukaj. Tako je tudi prav, saj imamo vsi enake korenine! Vsi pijemo eno vodo, dihamo en zrak in na vse nas sije isto sonce. In nikoli ne pozabite – vsi imamo samo en planet!' Izključevanje in delitev na iglavce, listavce, podrast, grmovje, šavje in kar je še tega vsaj zame ni sprejemljivo in zadnji čas je, da se tega začnemo zavedati,« pravi Suhodolčan, njegov kolega Gorazd Vahen pa dodaja, da se je treba zavedati sveta okoli sebe. »Glej, kako lep je svet! Pazi nanj,« je sporočilo otroškega ilustratorja, čigar najljubši lik je kostanj Tone s svojimi tremi vevericami.

Naj morda za konec zapišemo še eno sporočilo avtorja slikanice: »Svetovni prvak si lahko v marsičem. Lahko si svetovni prvak v ohranjanju narave, v preganjanju motornih lubadarjev ali pa si prvak v prijateljstvu do žoge. Sam že res komaj čakam, da se ta planet končno začne vrteti kot žoga.«