Za prvošolčke je otroško sobo navadno treba urediti na novo, saj po novem ne bo več samo prostor za igro, druženje in spanje, temveč tudi delovni prostor. Če kupujete novo pohištvo, naj bo takšno, da bo raslo z otrokom. Najboljši so modularni sestavi, ki jih lahko s preprostim prestavljanjem in zlaganjem prilagajate željam in potrebam odraščajočega šolarja. Izbirajte pa le naravne in do okolja ter ljudi prijazne materiale. Lesene površine naj bodo premazane z nestrupenimi zaščitnimi barvami in premazi. (Proizvajalci otroškega pohištva sicer upoštevajo predpise, da je to zdravju neškodljivo.) Funkcionalnost, udobje in varnost naj bodo glavna merila, ki jih upoštevajte pri izbiri. Robovi pohištva naj bodo zaobljeni, vijaki skriti, montaža pa stabilna.

Poleg delovnega kotička tudi prostor za igro

Prostor naj bo zanimiv, dinamičen in uporaben, namenjen različnim dejavnostim od igre do resnega dela, tako da bo zadostil vsem potrebam sodobnega šolarja. Priljubljeni otroški predmeti in igrače naj bodo za tiste, ki gredo prvič v šolo, še vedno sestavni del sobe. Čeprav se zanje šolanje šele začenja, pa to še ne pomeni, da se morajo nehati igrati. Prav nasprotno, v sobi malega šolarja naj bo tudi prostor za igro in druženje s prijatelji. Če je dovolj velika, poleg postelje (ta je lahko za dva otroka tudi nadstropna) postavite vanjo še manjši kavč, sedeže, tabure ali vrečo za sedenje, da bodo imeli tudi obiskovalci kam sesti. Naj v njej ne manjkata niti omarica ali košara, kamor bo lahko otrok pospravil svoje igralne pripomočke.

Soba za šolarja mora obvezno imeti delovni kotiček s pisalno mizo. Njena velikost je odvisna od starosti otroka in dejavnosti. Če je na mizi postavljen tudi računalnik ali če malčki radi rišejo, naj bo daljša od priporočljivih 80 do 120 centimetrov, da bo na njej dovolj prostora za vse pripomočke. Ne pozabite tudi na ergonomsko oblikovan (pisarniški) stol, ki se prilega velikosti otroka in pisalne mize, da bo sedenje ob njej udobno in prijazno do hrbtenice. Poleg mize postavite police ali omaro s policami, kamor bo lahko šolar spravil knjige in šolske potrebščine. Če pisalna miza nima predalov, pod njo namestite praktičen predalnik na kolescih za spravljanje pripomočkov, na steno pa obesite tablo za pisanje opomnikov in razporeda šolskih dejavnosti.

Dobra razsvetljava in pestra dekoracija

Dobra osvetlitev je zelo pomembna . Če je možno, postavite pisalno mizo pod okno, da je delovna površina osvetljena od spredaj, ali ob okno, in sicer tako, da svetloba pada z leve strani (za desničarje) ali z desne (za levičarje). Tak položaj je boljši tudi zaradi dela z računalnikom, saj neposredna svetloba otežuje gledanje vanj. Vsekakor pa mora biti na mizi tudi svetilka, ki jo je moč usmerjati glede na potrebe. S stoječimi ali stenskimi svetilkami naj bodo razsvetljeni tudi drugi deli sobe – igralni kotiček, garderoba in spalni del, kjer je mesto za nočno lučko. Stropna svetilka, bodisi lestenec bodisi plafonjera, pa poskrbi za celovito osvetlitev prostora. Izbira svetil za otroke je velika in lahko se odločite za zabavne ali večbarvne luči z najrazličnejšimi motivi, ki prostor lepo popestrijo.

Če ima vaš šolar v svoji sobi že vso potrebno opremo, ga ob začetku novega šolskega leta razveselite s svežo dekoracijo. Steno nad posteljo in delovnim prostorom lahko prepleskate z barvo, ki se sklada s pohištvom v sobi. Če boste barve kombinirali, pazite, da boste poleg živahnih izbrali svetlejšo, nežnejšo protiutež. Pri izbiri barv pa naj dejavno sodeluje tudi otrok, saj bo v svoji sobici preživel veliko časa, zato je pomembno, da mu je ta všeč. Enobarvne stene lahko popestrite še s stenskimi nalepkami in tapetami, če pa ima vaš šolar umetniško žilico, naj jih s svojimi poslikavami okrasi sam. Lep okras sobe so risbe, šolski projekti, zbirateljski predmeti, kot so figurice ali avtomobilčki in podobno. Za piko na i pa poskrbijo barvno usklajene zavese, posteljnina in okrasne blazine, ki zaokrožijo videz prostora.