Richardova kariera v svetu filma se razteza čez šest desetletji. Kot igralec se je pojavil v filmih Brighton Rock, World War Two, The Great Escape in Jurski park. Film Gandi mu je kot režiserju prinesel dva oskarja.

»Richard Attenborough mi je zaupal nalogo, da sem uresničil sanje, ki jih je sanjal kar 20 let,« je ob slovesu od slavnega Britanca še dejal Kingsley. »Vloga Gandija mi je prinesla veselje in milost. Zaupal je vame, jaz pa sem ga imel z vsakim dnem bolj rad,« je dodal. Tudi režiser Jurskega parka Steven Spielberg je za medije dejal, da je Attenborough ljubil vse, kar mu je življenje ponudilo. »Svetu je dal darilo v obliki filma Gandi, bil pa je tudi popoln znanstvenik John Hammond, ki je obudil dinozavre v Jurskem parku,« je pojasnil Spielberg.

Režiser je že vrsto let s svojo ženo živel v domu za ostarele. Pred šestimi leti je padel po stopnicah in pristal na invalidskem vozičku. Njegov sin je za BBC dejal, da je umrl v času kosila v nedeljo.

Od Attenborougha so se poslovili tudi nekateri zvezdniki in politiki. David Cameron je pohvalil njegovo vlogo v filmu Bright Rock, Mia Farrow pa je dodala, da je bil Richard eden izmed najbolj prijaznih ljudi, s katerimi je sodelovala. Chris Hewitt je na twitterju poudaril, da je imel Attenborough velik vpliv na kinematografijo.

Richardov brat David Attenborough je sicer znani voditelj poljudnoznanstvenih oddaj na BBC.