Ponedeljek, 18. avgust:Obožujem ponedeljke

Dopoldne je bilo namenjeno predavanju udeleženkam projekta Podjetno v svet podjetništva na sedežu BSC Kranj. Zanimivo je predavati znanja željnim dekletom, ki se podajajo na samostojno pot. Predvsem zato, ker resnično razumem njihovo stališče, saj ni dolgo nazaj, ko sem bila sama na njihovem mestu. Takrat me je veliko ljudi čudno gledalo, saj sem veliko ogledov objektov in krajših sestankov speljala kar z otrokom v lupinici poleg sebe. Dobro se še spomnim začetnih dogodivščin in velikih dvomov, ki so me spremljali.

Torek, 19. avgust:Povezovanje in pomoč drugim

Pred začetkom samostojne poti sem energično zbirala informacije, kako se lotiti ustanovitve vrtca in otroškega varstva. Na spletu sem pregledala vse informacije in zakonodajo na to temo, vendar sem imela še vedno kup vprašanj. Povsod sem iskala informacije, a sem pogosto naletela na zaprta vrata. Osemkrat sem si natisnila vso zakonodajo, vezano na predšolsko vzgojo, in jo tudi sedemkrat skurila v domačem kaminu, ker sem preprosta obupala. Vendar mi ideja nikakor ni dala miru in nekako sem vedno našla pot nazaj. Spomladi 2011 mi je končno uspelo dobiti sogovornico, ki mi je dala kar nekaj uporabnih nasvetov in mi pokazala pot do ustanovitve svojega zavoda, ter organizirati varstvo otrok. Vse, kar sem za začetek potrebovala, je bila sogovornica, ki je bila pripravljena 20 minut govoriti po telefonu in mi svetovati. Pogosto me zmoti slovensko »vrtičkanje« in nedostopnost. Enostavno ga ne razumem, me pa zelo žalosti, saj izgubljamo veliko priložnosti zaradi omejenosti. Sama sem velik pristaš povezovanja.

Pri nas smo se povezovanja lotili na zelo enostaven način. Povsod, kjerkoli sem se pojavila, sem vsem, ki so me bili pripravljeni poslušati, razlagala, kaj delamo in kaj želimo doseči. To delam še danes, edina razlika je le v tem, da nas je sedaj več, ki predstavljamo Dobro teto povsod, pa tudi načrti za prihodnost so se preoblikovali oziroma, bolje rečeno, nadgradili.

Sreda, 20. avgust:Delo v javnem sektorju je lahko zabavno

Moje začetke je spremljalo veliko dvomov in skepse. Javni sektor, poln administracije, neprijaznih ljudi, zaprtih vrat. Prebrala sem marsikaj in vedela, kje se je konkurenca spotaknila. Pot, ki sem si jo izbrala, so ljudje iz moje okolice ravno zaradi padca konkurentov pogosto kritizirali.

Naša pot je bila seveda polna preprek. Naš optimizem, energija in ne nazadnje mladost so vse to premagali. Pazila sem na vzdušje v svoji ekipi in prisegla, da se bomo zraven tudi zabavali. Pri tem so nam krepko pomagali naši malčki s svojimi vragolijami in starši s svojimi izkušnjami. Ko se je naša zgodba razvijala, so tudi počasi dvomi začenjali izgubljati svojo moč. Vedno bolj sem verjela vase in v potencial svoje ekipe. V treh letih delovanja se je moji misiji pridružilo nekaj super deklet, ki verjamejo v našo vizijo in jo tudi soustvarjajo.

Poleg tega sem ustvarila sinergijo tudi s starši in dosegla, da so se počutili kot del ekipe, ki soustvarja in prispeva pri vzgoji malčkov. Številne delavnice, izobraževanja, pikniki, skupne igre, predstave... Vedno sem našla čas za telefonski klic ali kratek klepet, ker sem vedela, da gradim odnose za naprej. Tako s svojimi dekleti kot s starši. Ko se vsi počutijo kot del zgodbe, hočejo vsi prispevati k njej in spremljati rezultate.

Četrtek, 21. avgust:Vsi si zaslužimo spoštovanje in sočutje

Včeraj smo imeli v vrtcu uvodni roditeljski sestanek. Namenjen je temu, da se starši seznanijo z delovanjem vrtca, potekom popolnoma navadnega dne, njihovimi in našimi pričakovanji, kaj naj bi vrtec ponudil otrokom in staršem, ter seveda z njihovimi pravicami ter odgovornostmi. Na vsakem uvodnem srečanju tudi izpostavim nekaj ključnih dejavnikov uspešne vzgoje in varstva pri nas, med katerimi sta spoštovanje in sočutje do otrok. Otroci morajo vedeti, da z njimi tako v vrtcu kot doma ravnamo spoštljivo, da jih poslušamo ter na pravih mestih upoštevamo njihovo mnenje in da so deležni sočutja. Pri tem nujno potrebujem tudi odziv in sodelovanje staršev, saj lahko dobro zgodbo uspešno ustvarimo le skupaj.

Vrtec je podporni sistem družini in kot tak lahko to podporo izvaja na različne načine. Zavedam se, da vsi starši izvajajo svojo vlogo najbolje, kot jo zmorejo v danem trenutku. Da nihče ni popoln in da si nikoli ne smemo vzeti pravice do obsojanja drugih, predvsem pa staršev, ki so pripravljeni narediti vse za svoje otroke.

Po drugi strani poskušam tako svojo ekipo kot starše naučiti pravilnega odnosa do otrok. Znanje o osebnosti in vedenju naših otrok je neprecenljivo. Trudim se, da bi se skupaj s starši naučili in razumeli, da je trma, kričanje, odrivanje odraslih in podobno »nespodobno vedenje« naših najmlajših pravzaprav klic na pomoč, ki bi se mu morali odzvati na ustrezen način. Saj si prav vsak izmed nas zasluži spoštovanje in sočutje.

Petek, 22. avgust:Izkoristi priložnosti

Zmaga na izboru Mladi podjetnik 2014 mi je poleg laskavega naziva zagotovila zajeten nabor nagrad. Najbolj sem se razveselila podjetniškega konca tedna v Londonu, ki mi ga je podaril podjetje Dewesoft, sicer zlata gazela 2012. In prav danes je njegov prvi dan. Dopoldne smo bili v spodbujevalniku Wayra, kjer smo videli veliko start up zgodb in imeli možnost spoznati slovensko podjetje Sqwiz. Wayra jih je medse sprejela zaradi odličnega produkta, ki omogoča, da na podlagi svoje strani na facebooku v 30 sekundah izdelaš svojo spletno stran. Ideja se mi zdi čudovita in tudi fantje so prav neverjetni. Vedno rada poslušam ljudi, ki s strastjo govorijo o tem, kar delajo. Prepričana sem, da je strast do dela zelo pomembna in ti omogoči, da greš tudi čez težje trenutke.

Proti večeru smo prevzeli prtljago in se z vlakom odpravili proti Oxfordu, ki pa me je prevzel takoj, ko sem izstopila z železniške postaje.