Nagrado srce Sarajeva za najboljši film je na sobotni sklepni slovesnosti 20. sarajevskega filmskega festivala prejela turško-francosko-nemška koprodukcija Pesem moje mame v režiji Erola Mintasa. Žirija, ki ji je predsedoval madžarski režiser Bela Tarr, je v utemeljitvi nagrade pohvalila pogumno preprost in čist filmski jezik ter dejstvo, da je vsakdanje življenje v filmu prikazano na način, ki gledalcu omogoči, da razume in vzljubi like v njem.

Za najboljšega igralca je bil z nastopom v istem filmu razglašen Feyyaz Duma za stoično upodobitev kurdskega učitelja in pisatelja v Carigradu, ki živi pod nenehnim pritiskom – svojih nadrejenih, projekta polepšanja mesta, zaradi katerega mu grozi, da se bo moral preseliti drugam, svojega dekleta, ki si hoče ustvariti družino, in predvsem svoje matere, ki je vedno korak pred njim. Srce Sarajeva za najboljšo igralko je prejela Mari Kitia za igro v gruzijskem filmu Neveste v režiji Tinatin Kajrišvili. Žirija jo je nagradila za kompleksen nastop, skozi katerega lahko gledalec do popolnosti razume situacijo njenega lika. Film si je prislužil še posebno nagrado žirije za subtilen kinematografski pristop v pripovedovanju zapletene zgodbe o razhodu, trpljenju, upanju in pričakovanju.

Srce Sarajeva za najboljši kratki film je prejel nemško-hrvaški film Kokoška v režiji Une Gunjak, posebno priznanje žirije pa sta si med kratkometražci prislužila še črnogorski film Zavetja v režiji Ivana Salatića ter madžarsko-romunski Pogubljenje, ki ga je režirala Petra Szocs. Nagrado za najboljši dokumentarni film je prejel hrvaški film Goli režiserke Tihe K. Gudac, posebno priznanje pa je žirija namenila hrvaško-nizozemskemu filmu Ljubezenska odiseja, ki ga je zrežirala Tatjana Božić.

Sarajevski filmski festival je v jubilejni izdaji prikazal rekordnih 247 filmov, od tega se je v tekmovalnem programu celovečernih igranih filmov za nagrade potegovalo devet filmov iz širše regije. V programu kratkih filmov je tekmovalo deset stvaritev mladih avtorjev, v dokumentarni sekciji 20 filmov. Častno srce Sarajeva za izjemen prispevek k promociji in razvoju filmske industrije ter podporo in razvoj sarajevskega festivala so letos prejeli mehiški igralec Gael Garcia Bernal, francoska modna oblikovalka in režiserka Agnes B ter bosanski oskarjevec Danis Tanović. nr, sta