Stanko Božičnik, lastnik propadlega gradbinca SGP Nova, ki samo Banki Celje dolguje več kot devet milijonov evrov, se je vrnil na lokalno gradbeno sceno.

Njegovo novo podjetje Projekt 3+, ki je uradno v lasti njegove življenjske sopotnice Maše Merc, bo namreč sodelovalo pri prenovi 34.000 kvadratnih metrov velikega celjskega trgovskega središča City Center. V enem večjih gradbenih poslov na širšem območju Celja bo nastopalo kot svetovalec glavnega izvajalca del, družbe Klima Celje, kar nam je potrdil tudi njen direktor Aleš Zupanc. »Najeli smo ga, ker ima znanje. Kar se je dogajalo v preteklosti, pa ni moja stvar,« je dejal Zupanc. A če Božičnik, ki je dolgo časa veljal za hišnega gradbinca Mestne občine Celje in dobrega prijatelja župana Bojana Šrota, s katerim naj bi se pred leti razšla, z iskanjem novih poslov nima težav, pa jih imajo s celjskim podjetnikom precej več stečajni upravitelji.

25 milijonov evrov dolgov v osebnem stečaju

Božičnik je tako že od začetka leta v osebnem stečaju, ki ga vodi upravitelj Marko Zaman. Temu več mesecev ni uspelo stopiti v stik z Božičnikom, ki prav tako ni dvigoval pošte. Vse to je popisal v izrednem poročilu, ki ga je sodišču predložil konec marca. Z Božičnikom sta se nato vendarle sestala, a Zamanu do danes ni uspelo dobiti dokumentacije, povezane z njegovimi dolgovi. Še manj sreče kot Zaman je imel stečajni upravitelj SGP Nove Boris Kastivnik, ki mu Božičnika v dveh mesecih ni uspelo priklicati. Z osebnim stečajem se skuša Božičnik rešiti dolgov, ki jih je razgalil propad njegovega poslovnega imperija. Upravitelj Zaman je upnikom priznal za 25 milijonov evrov terjatev. Med njimi jih je daleč največ – v višini 13,6 milijona evrov – prijavila Banka Celje, vrsto let Božičnikova hišna banka. Večina teh se nanaša na osebna poroštva, s katerimi je celjski gradbinec banki jamčil za posojila, ki so jih najemala njegova podjetja.

Največje, SGP Nova, je od junija letos po treh letih prisilne poravnave v stečaju. Še pred tem je v Banki Celje izkopalo skoraj desetmilijonsko luknjo, kar je največ od vseh gradbincev. Stečajna masa SGP Nove je sicer po navedbah upravitelja popolnoma prazna. Še leta 2011, ko je SGP Nova padla v prisilno poravnavo, je imelo podjetje po uradnih podatkih za skoraj 22 milijonov evrov sredstev, od tega za 4,6 milijona evrov zemljišč. Že takrat je bilo jasno, da se podjetju ne piše dobro, saj je ves čas poslovalo izgubo, več kot sto zaposlenim pa ni plačevalo prispevkov. Kljub temu so upniki z Banko Celje na čelu konec leta 2011 potrdili njeno prisilno poravnavo.

Tesna sprega Božičnika in Banke Celje

V nadzornem svetu Banke Celje od leta 2007 sedi tudi Bojan Šrot. Banka je vrsto let tesno poslovno sodelovala z Božičnikom, okoliščine in postopke odobritve nekaterih posojil pa naj bi preiskovali tudi kriminalisti. Še leta 2010, ko je bila SGP Nova že v velikih težavah, ji je banka višino maksimalne hipoteke na prostorih v Trnovljah pri Celju dvignila s treh na pet milijonov evrov. Prav toliko znaša tudi vsota posojil, ki jih je SGP Nova do začetka prisilne poravnave odobrila povezanim osebam, od tega več kot dva milijona evrov Gradbeništvu Božičnik, ki je že kmalu zatem prenehalo poslovati.

Banka je od leta 2007 financirala tudi Božičnikovo podjetje Arhinvest, ki je skupaj z njenim podjetjem Posest zgradilo poslovno-stanovanjski kompleks ob Ljubljanski cesti v Celju. Arhinvest je od letos v stečaju, ki ga je sprožila prav Banka Celje. V njem je ostalo za več kot tri milijone evrov obveznosti do bank in zgolj za okrog 780.000 evrov premoženja. Tudi stečajna upraviteljica Arhinvesta Tadeja Tamše ima enako težavo kot Zaman in Kastivnik. Božičnika ji več mesecev ni uspelo priklicati, prav tako ni prišel na sodni narok, na katerem bi moral predati posle in dokumentacijo.

Še za okrog 1,3 milijona evrov posojil je Božičnik pri Banki Celje najel kot fizična oseba. Te je banka zavarovala z vpisom 2,3 milijona evrov vredne maksimalne hipoteke na njegovi stanovanjski hiši na Spodnji Hudinji. Ali in kako si bo banka, ki se ji zelo verjetno obeta državna dokapitalizacija, povrnila ta denar, ni jasno. Sploh ob dejstvu, ker je Božičnik tudi eden od solidarnih porokov za skoraj osem milijonov evrov posojil, ki jih je pri Hypo Alpe Adria Bank najelo podjetje Hiša 8. Tega je Božičnik leta 2008 skupaj z arhitekturnim podjetjem Mega ustanovil za gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta Dalmatinka v središču Ljubljane, a mu je že pri pritlični etaži zmanjkalo denarja. Cenilec, ki ga je najel stečajni upravitelj Hiše 8 Boštjan Repnik, je nepremičnine v stečajni masi ovrednotil na skoraj štiri milijone evrov, kar je trikrat manj od dolgov podjetja do bank.