Rimljani so brezobzirno pregazili pol Evrope, iztrebili so številna ljudstva, podjarmili in za štiri stoletja zasužnjili večino svobodnih staroselskih plemen ter uničili njihovo tradicijo, civilizacijo in kulturo.

Seveda, zmagovalci pišejo zgodovino in njihova prevlada je še danes izjemno prisotna tako v umetnosti, arhitekturi kot v simbolih. Cezar je izvedel pri svojem osvajanju Galije milijonski genocid, rimska republika je iztrebila večino Venetov v Padski nižini in v pokrajini Veneto, Oktavijan je krvavo podjarmil notranjske Japode, Tiberij je brez milosti v krvi zadušil upor naših prednikov v Panoniji, Maksimilijan je iztrebil Retijce.

In mi zdaj še po dveh tisočletjih slavimo krvnike naših prednikov in staroselcev! In kar je najpomembnejše: Rimljani so vzpostavili imperialni kult z vsemi simboli vojaške oblasti – z imperialnimi orli, faši, volkuljami, kvadrigami in slavoloki. Vso to slavilno imperialno simboliko so zadnjih dvesto let zvesto posnemali novi imperialisti od Napoleona, Britancev do Hitlerja in ZDA.

To je pravi obraz in prava dediščina Rimljanov! Genocid, ponavljajoča se nevarnost, ki je žal ne poučujejo dovolj na naših gimnazijah in na fakultetah. Italijanski fašizem je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja dobesedno kopiral rimsko simboliko in ideologijo, iztrebljal Slovence in druge narode in ustvarjal nov rimski imperij.

Mojo mamo so leta 1942 italijanski okupatorji oklofutali pred Kazinom na Kongresnem trgu v Ljubljani, ker ni pozdravila italijanske zastave s fašističnim pozdravom.

Tudi danes je vsa Italija ponovno polna kipcev in slik velikega dučeja – Mussolinija, ki ga spet častijo kot boga in s tem vzpodbujajo revanšizem, mi pa si naivno zakrivamo oči, češ saj to je že zgodovina.

A zgodovina se žal ponavlja! Mladim je treba povedati pravo resnico o Rimljanih, kot jo je povedal naš veliki pesnik Lojze Krakar: »Ne, laž je Cezar, laž vse epopeje, resnica je neskončno bliže, tu! Najvišja veličina in resnica je v strašnem molku strašnega Auschwitza in v hrabrosti, da te je tega sram.«

Andrej Rant, Ljubljana