Letni kino pri Škalskem jezeru, v petdesetih zgrajen in pred petimi leti znova obnovljen z udarniško akcijo velenjske mladine, je popoldne v deževni sivini deloval še zaspano in zapuščeno. Trinajst tekmovalcev iz vse Slovenije se je počasi začelo zbirati, kvalifikacije so z rahlo zamudo zaradi naliva potekale gladko in dale slutiti napet tekmovalni večer, saj je po kakovosti nekoliko izstopal le lanski podprvak Salem Begić.

Velenje stavi na mladinsko kulturo

Poznopopoldanski odmor nas je popeljal po mestu, ki očitno da veliko na mladinsko kulturo. V pred dvema letoma zavzeti in prej opuščeni Pekarni v starem mestnem jedru se je odprlo razstavišče. V eni sobi je pozdravljala inovativna instalacija Echo – refleksije prostora, v kateri je društvo Cogo na kreativen način skozi preplet slike in zvoka zajelo velenjski vsakdan, razpet med težko industrijsko dediščino in prelepo naravo. V sobi zraven so se postavljali kipi ustvarjalcev in obiskovalcev, ki bodo svoje mesto našli na štirih različnih lokacijah po mestu. »Velenje je tako socialistično mesto, da si vsak zasluži svoj kip,« so se pozabavali umetniki.

Medtem se je v zgornjem nadstropju pripravljala še ena emancipatorno naravnana razstava La Loba mlade domače fotografinje Tilyen Mucik. V aktih mladenk je umetnica raziskovala, koliko je še divjega v sodobni ženski in zakaj se ta divjost vedno bolj briše, skriva in pozablja ter kje se še najde. Pot nas je dalje popeljala do Hiše bendov, ki jo je mesto pred kratkim odprlo v stavbi, ki je že bila določena za rušenje, a so si tik pred zdajci premislili in zdaj v njej vadi enajst lokalnih glasbenih skupin. Gotovo najbolj zanimiva pridobitev je v četrtek odprta inštalacija prvega slovenskega coffee shopa Kunigudra, kjer se da dobiti številne produkte iz konoplje, tudi magične piškotke, ki se jih verjetno ne bi branila sama velenjska čarovnica. »Treba je preizkušati meje,« se je nasmehnil direktor Mladinskega centra Marko Pritržnik.

Veliki finale

Po zajetnem okrepčilu v daleč naokrog poznani restavraciji, imenovani kar Mladost, smo se radovedno podali nazaj na veliki finale. Tekmovalci so pokazali zavidljive sposobnosti uporabe svojega glasu na številne načine, še avstrijski in slovaški državni prvak, ki sta bila gosta prireditve, sta se čudila bogatosti stilov slovenskih beatboxerjev. V napetih izločilnih bojih, v katerih je imel vsak po dvakrat minuto in pol časa, da pokaže, kar zna, je na koncu slavil najmlajši tekmovalec, šele 16-letni Urban Ciber, umetniško imenovan Airbag.

Po državnem prvenstvu je vajeti nad vedno bolj polnim Letnim kinom, obiskalo ga je blizu 600 ljudi, prevzel nabriti in provokativni Edo Maajka. Kot vedno brez dlake na jeziku se je lotil številnih aktualnih tem, od zasvojenosti z zasloni na dotik in facebookom do protestov v BiH in po vsem svetu. Neumorno je skakal po odru, niti okvara treh prenosnih mikrofonov ga ni vrgla iz ritma, občinstva pa ne občasen dež. »Bravo Velenje, kako sem vesel, da sem se vrnil, imam se odlično,« je pozdravljal Edo in dobrovoljno zabaval publiko dolgo v noč. Festival bo trajal do sobote, obetajo pa se še številne zanimivosti in dobri koncerti.