Potem ko sta zelena zima in nato še žled skoraj povsem zdesetkala zimski obisk na cerkljanskem smučišču in v tamkajšnjem hotelu, mu ne prizanaša niti poletje. Več prireditev so morali zaradi dežja prestaviti, hotel pa je na vrhuncu poletne sezone zaseden približno 40-odstotno. Po podatkih statističnega urada so v občini v letošnjih prvih petih mesecih zabeležili tretjino nižje število nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani. V enakem obdobju se je v občini zmanjšalo tudi število nastanitvenih zmogljivosti. Direktor hotela Cerkno Vasilij Sedej pojasnjuje, da jim bo leto uspelo izpeljati z »agresivno optimizacijo stroškov.«

Nad izgubo z nižanjem stroškov

»Letošnja poletna sezona v Hotelu Cerkno je približno na ravni pretekle sezone. Zasedenost zmogljivosti je približno 40-odstotna. Bistvenih sprememb v skupnih realiziranih nočitvah glede na lansko leto ni, nekoliko pa niha med posameznimi namestitvenimi zmogljivostmi,« pojasnjuje Sedej. Izgube so se lotili z nižanjem stroškov – v zimski sezoni tudi z nekaj odpuščanji, večino prihrankov pa so ustvarili z optimizacijo stroškov nabavnih verig, znižanjem materialnih stroškov, zmanjšali so obseg pogodbenega dela, zaposlenih, ki odhajajo v pokoj, ne nadomeščajo. »Dodatnih odpuščanj po zimski sezoni ni bilo, prav tako se plače niso nižale,« pojasnjuje Sedej. Tako naj bi bil kljub velikemu izpadu prihodkov v zimski sezoni (ta predstavlja okrog 70 odstotkov vseh letnih prihodkov) letošnji poslovni izid blizu rezultata iz preteklega leta, to pa je pol milijona evrov izgube. Le ob ugodnih vremenskih razmerah predvsem v zimskem času bi se lahko ta zavihtel do pozitivne ničle. »Letošnja dodatna spodbuda za to bo tudi popolnoma nova cesta Davča–Zali Log, ki bo osrednjo Slovenijo povezala s hitrejšim in varnejšim dostopom do smučišča, zato pričakujemo precejšen porast gostov z osrednje Slovenije in ponovno doseganje obiska na ravneh pred naravno ujmo,« je optimističen Sedej.

Rešitev so terme in inovativni programi

V Cerknem imajo sicer že več kot desetletje izvrtano vrtino, iz katere priteka termalna voda, zanjo tudi že plačujejo koncesijo. Že s postavitvijo toplotne črpalke, ki izkorišča geotermalno vodo, bodo v hotelu letos prihranili okrog 100.000 evrov, lahko pa bi jo izkoristili še za kaj več. V hotelu se zavedajo, da so njihove strateške usmeritve v celoletnem turizmu, kjer bi lahko izgradnja term predstavljala ključen mejnik in zmanjšala odvisnost kraja od zimske sezone in vremenskih razmer. »Ti načrti so v pripravi,« Sedej odgovarja na vprašanje, kako napredujejo z gradnjo term. Prav tako pa v hotelu v prihodnje stavijo tudi na inovativni razvoj storitev in programov, ki izvirajo iz domačega okolja. Dobro popotnico temu daje gozdni selfnes, ponudba, ki so jo razvili v Lokalni turistični organizaciji Laufar in zanjo tudi prejeli nagrado snovalec 2014 za najbolj inovativno idejo v turizmu.