Rezultati razpisa za sofinanciranje športnih programov v letu 2014 kažejo, da so se karte v ljubljanskem športu v zadnjem letu dodobra premešale. Največ občinskih sredstev je letos pridobilo društvo za izvedbo športnih programov Timing Ljubljana. Občina mu je namenila slabih 471.000 evrov. Največ denarja si je Timing Ljubljana »prislužil« za organizacijo Ljubljanskega maratona, za kar mu je občina namenila 250.000 evrov. Spomnimo, Timing je za organizacijo maratona lansko leto od občine prejel 200.000 evrov.

Denarja ni za vse

Časi, ko je največ občinskega denarja pridobil košarkarski klub Union Olimpija, so minili že lani, ko je košarkarje po vsoti prejetega denarja za pičlih 25 evrov prehitel rokometni klub Krim. Letos je razlika med obema kluboma še narasla, in sicer na 37.400 evrov v prid Krima. A tako rokometašice kot tudi košarkarji bodo letos od občine dobili manj sredstev kot lansko leto.

»Dodeljeni znesek je pričakovan in smo z njim zadovoljni, predvsem pa tukaj ne more iti za nobena presenečenja, saj je točno določeno, za kakšno dejavnost koliko sredstev pripada,« je dejal direktor košarkarskega kluba Matevž Zupančič. Dodal je, da nižji znesek iz občinskega proračuna na poslovanje kluba ne bo vplival in da so veseli večjega števila brezplačnih ur uporabe prostorov za mladinske selekcije. »Seveda bi bila še večja podpora vedno dobrodošla, a pri Unionu Olimpiji se zavedamo, da v Ljubljani nismo sami in da morajo biti deležni podpore vsi kolektivi, ki si to zaslužijo,« je zaključil Zupančič.

Nogometni klub Olimpija Ljubljana bo v letošnjem letu dobil le dobro tretjino lanskega zneska. Nogometašem Olimpije je občina namenila le pičlih 81.040 evrov, a v klubu niso zagrenjeni zaradi tega. »Za vsako pomoč, ki jo dobimo od Mestne občine Ljubljana, smo izjemno hvaležni,« je višino dodeljenih občinskih sredstev komentiral predstavnik nogometnega kluba za odnose z javnostmi Aljoša Vekić. Nadalje je dejal, da je njihov cilj, da bi bili samozadostni, torej da bi klub razvijali predvsem s pomočjo lastnih sredstev.

Kolesarjem več kot lani

Precej več – kar 234.000 evrov več kot lansko leto – je mestna občina namenila kolesarskemu društvu Rog. Predstavnik društva Miro Miškulin je povedal, da so si več občinskih sredstev prislužili na račun ustanovitve ženske profesionalne ekipe BTC City Ljubljana in organizacije svetovnega prvenstva za amaterje v cestnem kolesarstvu (UWTC), ki bo v prestolnici potekalo konec tedna. Svetovna kolesarska zveza je Sloveniji letos zaupala organizacijo tega tekmovanja zaradi dobre organizacije Maratona Franja, je dejal Miškulin. Za Franjo je občina kolesarskemu društvu podelila 100.000 evrov, še enkrat toliko za svetovno prvenstvo za amaterje v cestnem kolesarstvu in 75.000 evrov za žensko profesionalno ekipo. Nekaj denarja je kolesarsko društvo prejelo tudi za organizacijo Maratona prijateljstva Ljubljana–Trst, ki ga po Miškulinovih besedah v preteklih letih ni bilo zaradi različnih organizacijskih težav.

Izmed večjih športnih klubov jo je najslabše odneslo hokejsko drsalno društvo Telemach Olimpija. Vodja občinskega oddelka za šport Marko Kolenc je pojasnil, da so vlogo hokejistov morali zavrniti, ker društvo ni poravnalo svojih obveznosti do javnega zavoda Šport Ljubljana. Hokejisti Olimpije bodo letos tako ob nekaj več kot 200.000 evrov, ki bi jih lahko pridobili, če ne bi imeli dolga. Predsednik kluba Marko Popovič ni povedal, koliko dolgujejo Športu Ljubljana, priznal pa je, da je zaradi višine dolga poplačilo dolgotrajno. Po podatkih javnega zavoda je dolg Olimpije konec letošnjega junija znašal dobrih 118.000 evrov. »Vsekakor se v društvu trudimo zadevo realizirati in najprej zagotoviti poplačilo dolga, saj je navsezadnje zavod Šport Ljubljana eden izmed naših najpomembnejših partnerjev,« je zagotovil Popovič.