V metu kopja je presenetljivo slavila Kanadčanka Elizabeth Gleadle (64,49 m), v skoku s palico pa je bila najboljša Grkinja Katerina Stefanidi, srebrna na letošnjem EP (4,57 m).

Ratejeva je v uvodnih serijah vrgla 57,42, 58,38 in 59,52 m, s tem pa se je po polovici tekme prebila na četrto mesto. V četrti seriji je njeno orodje poletelo 57,07 m. V tretji in četrti seriji je imelo osem tekmovalk skupaj kar deset neveljavnih metov. Ratejeva je nato zaključila s 56,96 in 60,72 m. S svojim zadnjim metom, edinim prek 60 m, pa se ji ni uspelo zavihteti na tretje mesto. Nemka Linda Stahl (62,75 m) jo je na tretjem mestu ugnala za dobra dva metra.

Elizabeth Gleadle, 12. na OI v Londonu, je prišla do prve odmevne zmage in je le za centimeter zaostala za osebnim rekordom. V drugi seriji je dosegla največjo daljavo tekme. Za njo je na drugem mestu zaostala tudi svetovna rekorderka Čehinja Barbora Špotakova (62,89 m). Špotakova, olimpijska in evropska prvakinja, je povečala prednost pred Ratejevo v skupnem seštevku. Ima 14 točk, Ratejeva 10, na tretjem mestu pa sta s po petimi točkami tokrat odsotna Avstralka Kimberley Mickle in Stahlova.

"Zelo sem zadovoljna z uvrstitvijo na svoji prvi tekmi v diamantni ligi. Rezultat ni nič posebnega, vendar je bila začetna višina zelo visoka. Moja sezona ni ravno najboljša, zato sem zadovoljna, ker nisem ostala brez izida. To je doletelo tri tekmovalke, tudi ostale pa so imele težave, saj je bilo za drugo mesto dovolj že 4,47 m. Le Stefanidijevi je uspel lep skok na 4,57 m," je dejala Šutejeva.

Začela je na višini 4,32 m in letvico preskočila v drugem poskusu, na naslednji višini, 4,47 m, pa je bila trikrat neuspešna. S tem je končala tekmovanje, četrto mesto pa je delila z Američanko Mary Saxer. Za Stefanidijevo, ki je edina preskočila 4,57 m, je bila druga njena rojakinja Nikoleta Kyriakopoulou, bronasta na EP pred dvema letoma, tretja pa Američanka Jennifer Suhr, olimpijska zmagovalka iz Londona. Obe sta preskočili 4,47 m, Grkinja v prvem, Američanka pa v drugem skoku.

Brez doseženega izida je ostala nekdanja svetovna prvakinja (2011) Brazilka Fabiana Murer, ker ni preskočila svoje začetne višine (4,47 m). Kljub temu je ostala vodilna v seštevku discipline. Brez izida sta ostali tudi Čehinja Jirina Svobodova, srebrna na letošnjem dvoranskem SP, in Avstralka Alana Boyd, dvakratna zaporedna zmagovalka britanske skupnosti narodov.

Naslednji, predzadnji diamantni miting v sezoni, bo 28. avgusta v Zürichu, kjer je bilo nedavno evropsko prvenstvo, zadnji 5. septembra v Bruslju.