"Podatki, zbrani po ločitvi satelitov od rakete sojuz, kažejo razhajanja med doseženo orbito in tisto, ki je bila sprva načrtovana," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Arianespace. "Sta na nižji orbiti od načrtovane. Ekipe preučujejo, kako bo to vplivalo na satelita," so še dodali, niso pa navedli, ali je mogoče gibanje satelitov popraviti.

Satelita so iz izstrelišča v Francoski Gvajani izstrelili s 24-urno zamudo, do katere je prišlo zaradi neugodnih vremenskih razmer. Slabe štiri ure po izstrelitvi sta se satelita ločila od nosilne rakete in začela krožiti na višini 23.500 kilometrov nad Zemljo.

S tem se je število satelitov v konstelaciji Galileo povečalo na šest. 5,4 milijarde evrov vredna konstelacija Galileo naj bi predstavljala alternativo ameriškemu navigacijskemu sistemu GPS in ruski različici Glonass. Uporabnikom bo globalni satelitski navigacijski sistem pod evropskim civilnim nadzorom zagotavljal informacije o položaju in času z večjo natančnostjo in zanesljivostjo kot pri obstoječih sistemih.

Od leta 2011 so bili izstreljeni štirje sateliti Galileo, EU pa načrtuje, da bo pred koncem tega desetletja operativnih 30.