Prikaz načinov bojevanja, delavnice ...

Kulturno društvo Vespesjan iz Ljubljane, ki je dalo pobudo za tovrstno praznovanje 2000-letnice Emone, v sodelovanju z društvom Legio I Italica na prizorišču prikazuje načine bojevanja v antičnem Rimu. Rimskih tehnik bojevanja pa poučujejo tudi otroke, ki si lahko na delavnicah sami izdelajo bojno opremo. Kot je za STA povedala Nataša Gaši iz društva, predstavljajo tudi razne uporabne predmete, od fibul, rimskega stekla do medicinskih in šiviljskih pripomočkov ter pripomočkov za osebno nego.

Izdelujejo denar, nakit, pasove, orožje, zdravila in glasbila

Društvo Legio I Italica prihaja s severa Italije. Gostujejo po vsej Evropi, v Ljubljani pa poleg tehnik bojevanja predstavljajo različne obrti in spretnosti, od igranja glasbil in pisanja do iger na srečo.

Del rimske vasi na Kongresnem trgu pa je postavilo severnoitalijansko društvo Popolo di Brig. V njej predstavlja Kelte, ki so v 2. stol. p.n.št. živeli v severni Italiji. Prikazujejo bojevanje, predstavljajo tudi druge dejavnosti in izdelke - denar, nakit, pasove, orožje, zdravila in glasbila. Kot je še pojasnil, so Rimljani od Keltov prevzeli verižne oklepe, s katerimi so nadomestili prejšnje težje in bolj toge oklepe.

S ptujskega konca, kjer je v antiki stalo mesto Petovija, v Ljubljani gostuje društvo Poetovio LXIX. Vanj je vključeno tudi Društvo žena in deklet Hajdina, ki se v parku Zvezda predstavlja s kulinarično ponudbo. Po besedah predsednice društva Marije Pulko se z rimsko kulinariko ukvarjajo od leta 2008, tokrat pa so med drugim po Apicijevih receptih pripravili sladico, pa rimske palačinke in mesne kroglice ter različne namaze.

Učna ura v antični Emoni

V parku Zvezda je mladim učenjakom namenjena učna ura v antični Emoni, ki jo organizira Slovenski šolski muzej. Trikrat dnevno se otroci na njej učijo štetja v latinščini, osnovnih črk, branja s table in pisanja na voščene tablice s priostrenimi paličicami. Kot je pojasnil pomočnik Quintus Robilius Severus s pravim imenom Gašper, otroci spoznajo imena bogov in rimsko mitologijo, poseben čar dogajanju pa daje tudi preoblačenje v tunike, ki udeležence "prestavi" za 2000 ali več let v preteklost.

Prireditev Ave, Emona! pripravlja Zavod za turizem Ljubljana. Program vse tri dneve pričenjal ob 10. uri, zadnji dogodek bo v petek in soboto na vrsti ob 20. uri, v nedeljo pa ob 17. uri.