Nova različica operacijskega sistema trenutno nosi delovno ime Threshold, ob izidu prihodnje leto pa jo bodo najverjetneje poimenovali kar Windows 9. Vsebovala bo več sprememb uporabniškega vmesnika, med drugim manjši Start meni na klasičnem namizju, odstranili pa naj bi tudi t. i. čarobne gumbe (Charms bar) na desni strani zaslona, piše portal.

Microsoft s spremembami vmesnika sledi pritožbam številnih uporabnikov, ki so Windows 8 in Windows 8.1 zamerili predvsem preveliko osredotočenost na naprave z zasloni na dotik, medtem ko je bila v ta namen žrtvovana določena učinkovitost na klasičnih namiznih računalnikih. Majhen korak v smer uporabnikov slednjih so pri Microsoftu sicer storili že z nadgradnjo Windows 8.1, a je bil Start meni v tem primeru zgolj bližnjica do vmesnika za tablice, s čimer se problema v resnici niti niso lotili. To funkcijo je namreč že ves čas opravljal Windows gumb na vseh tipkovnicah.

Windows na naročnino

Nekateri spletni portali ob tem namigujejo, da gre za zadnjo veliko nadgradnjo priljubljenega operacijskega sistema. Microsoft naj bi pod novim vodstvom Satya Nadelle načrtoval prehod na naročniški model s pogostejšimi posodobitvami, podobno kot je to že storil s pisarniškim paketom Office.

Operacijski sistem Windows je za Microsoft finančno še vedno zelo pomemben, a manj kot pred leti. Po ocenah časnika Wall Street Journal naj bi prihodki, povezani z operacijskim sistemom, predstavljali okoli petino letnih prihodkov družbe, med tem kot segmenta za Office in Microsoftove strežniške programe predstavljata večji kos pogače.