Svetloba, toplota in več hrane

Na rast in velikost pajkov v mestih naj bi močno vplivala količina svetlobe na urbanih območjih, trdi vodja raziskave Elizabeth Lowe iz univerze v Sydneyju. V osvetljenih mestih in primestjih je tudi več insektov ter tako več hrane za pajke, ki se posledično tu počutijo odlično.

Raziskovalci so se osredotočili na vrsto Nephila plumipes, ki živi tako v urbanih območjih kot na podeželju in v gozdovih. Izmerili so več pajkov iste vrste in primerjali velikost telesa, maščobne zaloge in težo jajčnikov posameznega pajka.

Lowejeva in njena ekipa so ugotovili, da imajo pajki, ki živijo v naravi, manjše organe, večje pa na poseljenih območjih. Mnogi bi mislili, da je za pajke idealen bivalni prostor neokrnjena narava, a očitno ni tako. Ugotovili so tudi, da imajo pajki radi toploto. Mesta so kot nalašč, saj ustvarjajo »toplotne otoke«. Letne povprečne temperature zraka v mestu z milijonom ljudi ali več so lahko do nekaj stopinj toplejše od njihove okolice, kar pajkom prija.

Manj parazitov in boljši pogoji za razmnoževanje

Ena izmed pomembnih razlik je v tem, da pajki v mestih nimajo toliko težav s paraziti kot tisti v gozdovih. Toplota in težji življenjski pogoji odvračajo drobne parazite, ki prežijo nanje, zato se jim v mestih s to težavo ni treba ukvarjati. Tudi teža jajčnikov je bila večja pri mestnih pajkih, kar pomeni, da se lahko pogosteje razmnožujejo. »Z opredelitvijo elementov, ki vplivajo na boljše življenje pajkov v mestih smo pridobili podatke o tem, kaj vse lahko vpliva na spremembe v biotski raznovrstnosti urbanih sistemov,« je zaključila Lowejeva.

Pogosto poudarjamo, da živali zaradi posegov človeka v naravo trpijo, pri pajkih se očitno dogaja ravno nasprotno.