Pesniški festival Dnevi poezije in vina, ki ga zadnja leta pripravljajo na Ptuju, letos praznuje polnoletnost – in v osemnajstih letih so postali vzor mnogim drugim podobnim prireditvam, pravi direktor festivala Aleš Šteger. »Smo kot virus, ki se hitro širi. Obstaja cela vrsta festivalov, ki so nastali po modelu našega: sredi septembra bodo Prleški dnevi poezije in vina, v Murski Soboti pa so nekoliko zamenjali prioritete in imajo Dneve vina in poezije. Se pa zavedamo, da je treba stvari nenehno spreminjati, prilagajati in iskati optimalno lego, ki nikoli ni povsem zabetonirana, ampak je vedno podvržena presoji in samokritiki.«

Poleg lastnega jubileja tokratni Dnevi poezije in vina, ki bodo trajali od srede do sobote, praznujejo še enega: poklonili se bodo 75. rojstnemu dnevu ene največjih slovenskih pesnic in pravljičark, pa tudi strastne kadilke in ljubiteljice mačk, Svetlane Makarovič. Ob branjih poezije in pogovorih z avtorico bo med festivalom luč sveta ugledala pesniška zbirka Zeliščarka z novim izborom njenih pesmi, v Knjižnici Ivana Potrča na Ptuju pa bo na ogled tudi razstava njenih knjig in ilustracij.

Gostje po izboru selektorjev

Pri izbiri preostalih pesniških gostov so organizatorji ubrali nekoliko drugačno taktiko kot v preteklih letih. »Doslej smo imeli podoben princip kot drugi festivali, z ustaljeno žirijo, ki je izbirala pesnike, letos pa smo to spremenili in zavestno šli v drugačno logiko. Izbrali smo dva strokovnjaka za poezijo, selektorja, ki sta avtonomno izbrala goste,« je pojasnil Šteger in dodal, da bodo vsako leto izbrali nova selektorja.

Letos sta to nalogo prevzela ameriški pesnik ruskega rodu Ilya Kaminsky in slovenska pesnica Lucija Stupica Enbohm. Ta pravi, da izbira nikakor ni bila enostavna. »Dolgoletna tradicija festivala je močno otežila in zožila izbiro, saj je mnogo gostov festival že obiskalo, nekateri pa so bili v terminih, ki jih imamo na voljo, že zasedeni. Z Ilyo sva zaradi razdalje žal komunicirala samo po elektronski pošti, zato sem se po pomoč obrnila tudi k znancem pesnikom in prevajalcem. Zdi se mi namreč pomembno, da je nabor pester in iz različnih držav.« Skozi njeno sito so se prebili Dragana Mladenović iz Srbije, Slovakinja Jana Bodnarova, Finec Petek Mickwitz, Sara Ventroni iz Italije in Denes Krusovszky iz Madžarske. »Moje edino pravo merilo pri izbiri je bilo, da želim brati dobro literaturo in jo predstaviti slovenskim poslušalcem,« je povedala Lucija Stupica. Častna gosta festivala bosta tudi uveljavljeni litovski pesnik Tomas Venclova in nemška pesnica Elke Erb, skupno pa se bo na Ptuju zbralo 19 pesnikov.

Ob poeziji še marsikaj drugega

Spremljavo poeziji bo tudi letos delalo vino s Hudimi pokušnjami, pesniškimi branji Cvetke Lipuš, Vena Tauferja in Svetlane Makarovič ob degustacijah vin na vrtu, v kleti ali na ptujskem gradu. Tej zdaj že tradicionalni kombinaciji se bo pridružil še vizualni, glasbeni in filmski program. V Fürstovi hiši bo na ogled umetniška razstava Stik/h z vodenimi ogledi vsak dan ob 17. uri, Vrazov trg pa bo vsak večer po velikih pesniških branjih osrednjih gostov zaživel s koncerti glasbenih skupin: v sredo bodo godli Mar Django Quartet, naslednje dni pa jim bodo sledili Kompost 3, Same babe in Los Hermanos muy simpaticos. Sobotno popoldne bo zaznamovala tudi projekcija kratkega filma Vsak pravi pesnik, potovanje v pesniški svet Tomaža Šalamuna; Šalamun je bil častni gost festivala pred tremi leti.

V sodelovanju z umetnico Tjašo Čuš bo pod naslovom Poezija mi sede v petek zvečer potekala tudi dobrodelna dražba umetniško oblikovanih stolov z verzi gostujočih pesnikov. K nakupu bo spodbujal dražilec Boštjan Gorenc - Pižama, izkupiček od prodaje pa bo namenjen Centru za socialno delo Ptuj.