Cyril Baldock je 34-kilometrsko razdaljo med britanskim mestom Dover in francoskim rtom Cap Gris-Nez preplaval v 12 urah in 45 minutah. »Pivo je imelo boljši okus kot vsa voda, ki sem jo spil na poti,« se je pošalil po opravljenem podvigu. »Spil pa sem ga iz zdravstvenih razlogov, da potem lažje zaspim,« se je zasmejal.

Avstralec je star 70 let in devet mesecev. Za najstarejšega moškega, ki je preplaval Rokavski preliv, je doslej veljal Britanec Roger Allsopp, ki je bil ob podvigu leta 2011 pet mesecev mlajši. Baldock je Rokavski preliv prvič preplaval leta 1985, je sicer peti Avstralec, ki mu je to uspelo. Rekord pa je podiral za svojega mentorja in trenerja Desa Renforda, ki je tudi želel plavati, a je doživel srčni napad. »A se je starost rekorderjev hitro zviševala, tako da sem moral počakati nekaj let,« je dodal Avstralec.

Baldockov rekord bi sicer utegnila kmalu preseči njegova 73-letna rojakinja Irene Keel, ki se pripravlja, da bo ožino med Veliko Britanijo in Francijo preplavala še ta teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.