»Na območju kozmodroma piha močan veter,« je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal neimenovani sodelavec ruske vesoljske agencije Roskosmos.

Satelita, ki bi morala na ruski raketi sojuz v vesolje poleteti ob 14.31 po srednjeevropskem času, sta prva v popolni lasti EU, sledili pa naj bi jima še drugi. Z novim valom takšnih satelitov, ki bodo okrepili obstoječi niz, se bosta postopoma izboljšala razpoložljivost in pokritost signala Galileo, EU pa bo korak bliže popolnoma operativni fazi programa.

Satelita Doresa in Milena so poimenovali po učenkah, katerih sliki sta bili med drugimi izbrani na likovnem natečaju, na katerem so sodelovali otroci iz vseh držav članic EU.

Galileo je program Evropske unije, v okviru katerega se razvija globalni satelitski navigacijski sistem pod evropskim civilnim nadzorom. Uporabnikom bo zagotavljal informacije o položaju in času z večjo natančnostjo in zanesljivostjo kot pri trenutno obstoječih sistemih.

Od leta 2011 so bili izstreljeni štirje sateliti Galileo, komisija pa načrtuje, da bo pred koncem tega desetletja operativnih 30.