Od približno sto novih knjižnih naslovov, ki jih nameravajo pri Mladinski knjigi izdati do konca leta, jih je nekaj že izšlo, večina pa jih bo police knjigarn ugledala v naslednjih dveh mesecih. Med že izdanimi sta slovenski prevod Kronike ptiča navijalca japonskega pisatelja Harukija Marakamija, detektivske zgodbe na meji med resničnostjo in fantazijo, ter prvi ponatis pesniške zbirke Labrador Kajetana Koviča.

O gulagu in homo sapiensu

Med novostmi bo septembra izšla zgodovina sovjetskih taborišč z naslovom Gulag, za katero je Anne Applebaum leta 2004 prejela Pulitzerjevo nagrado in še britansko priznanje Duff-Cooper za najboljšo strokovno literaturo. Na podlagi arhivskega gradiva, objav in intervjujev razkriva vlogo taborišč v sovjetskem političnem in gospodarskem sistemu, opisuje pa tudi vsakdanje življenje v njih – kako so ljudje delali, se tolkli, umirali in tudi preživeli. O preživetju govori tudi Sapiens ali Kratka zgodovina človeštva izraelskega zgodovinarja Yuvala Noaha Hararija, ki je doktoriral na Oxfordu, danes pa poučuje v Jeruzalemu, kjer je Sapiens velika uspešnica; pri nas bo izšla v drugem tednu septembra. »Gre za pregled od časa, ko je bil homo sapiens ena od šestih vrst razvijajočega se človeka, nič bolj pomemben od gorile ali kobilice, do danes, ko smo vrsta, ki si je podredila vse druge. Špekulira tudi, kaj nas čaka v prihodnosti in kam bo šel razvoj umetne inteligence,« je vsebino povzel Bojan Švigelj, glavni urednik založbe. Harari bo 23. septembra tudi obiskal Ljubljano in v Cankarjevem domu predaval o zgodovini naše rase, o sreči in prihodnosti.

Prihodnji mesec bodo na račun prišli tudi oboževalci Georgea R. R. Martina, ki se lahko, medtem ko čakajo na nadaljevanje sage Pesem ledu in ognja, potopijo v čas dobrih sto let prej, v čas Viteza iz sedmih kraljestev, petih krajših zgodb, v katerih Martin skozi oči klativiteza Dunka z oprodo Eggom razprostre še neodkrite pokrajine Zahodnjega in poda pogled v svet revnih vitezov.

Od Aljaske do mačje preje

Med mladostnike oktobra prihaja nova knjiga Johna Greena, avtorja svetovne uspešnice Krive so zvezde. Kdo si, Aljaska? je v resnici Greenov prvenec iz leta 2006, dotika pa se iskanja pravega prijateljstva, želje po pripadnosti in tudi bolečine, napoveduje urednica mladinskega leposlovja pri Mladinski knjigi Alenka Veler: »Green je zelo vešč pripovedovalec, ki se z lucidnostjo in humornostjo dotakne človeka. Knjigo lahko beremo kot zelo dober psihološki roman, kot kriminalko ali pa kot razmislek o tem, kaj pomeni biti človek.« Spremna beseda psihiatrinje Brede Jelen Sobočan dodaja zelo poglobljeno osvetlitev tem, ki jih avtor obravnava v romanu, z bolj znanstvenega vidika in je zato primerna tudi za odrasle.

Otroško leposlovje bo kot poklon 75-letnici rojstva Svetlane Makarovič dopolnila antologija njenih pravljic Zlata mačja preja, v kateri bo ob vsem že dobro znanih klasikah izšlo še nekaj novih, pri dveh, Vili Malini in Korenčkovem palčku, pa je Makarovičeva sama prispevala tudi ilustracije.

Modra ptica poje za mlade

Odprl se je tudi natečaj za nagrado modra ptica, tokrat namenjeno mladinskemu leposlovju. Že četrtič so v Mladinski knjigi pozvali avtorje, naj jim pošljejo svoje rokopise. »Vsi dosedanji zmagovalci so bili dobro sprejeti tako pri kritiki kot v bralni javnosti, zato znova iščemo še neobjavljeno slovensko mladinsko leposlovno delo. Morebitnega zmagovalca čaka 12.000 evrov nagrade in objava pod našim okriljem,« je nagrado razkrila Velerjeva, ki bo tudi predsednica žirije.

Kandidati morajo do 1. julija 2015 poslati delo, ki ne sme biti krajše od sedmih in daljše od petnajstih avtorskih pol, z njim pa ne smejo sodelovati na nobenem drugem natečaju. Zmagovalec bo znan marca 2016, za bienalno naravo natečaja pa so se tokrat odločili tudi zato, da bodo imeli avtorji več časa za dodelavo svojega dela: »Veseli smo čisto vseh dobrih rokopisov, in čeprav lahko podelimo samo eno nagrado, po preteku natečaja običajno z mnogimi avtorji še sodelujemo. Lani smo izmed 27 prejetih rokopisov ob zmagovalcu za objavo izbrali še šest kvalitetnih zgodb.«