Naj najprej osvetlimo zgodovino političnega dogajanja, ki ga je Fištravec včeraj začinil z napovedjo, da bodo ovadili mestnega svetnika Stojana Auerja in ga morebiti še odškodninsko tožili. Mestni svet je 25. marca potrdil letošnji občinski proračun, ki predvideva dodatno zadolževanje že tako obubožane občine, in sicer za osem milijonov evrov. Mestna uprava je napovedala, da bo posojilo najela decembra. Mestni svetniki so s tem v zvezi zahtevali, da mora vodstvo občine pred sklenitvijo pogodbe za najem kredita pridobiti mnenje mestnega sveta o primernosti najetja.

Svetniki niso dali soglasja k zadolževanju

Sredi avgusta so svetniki prejeli vabilo na dopisno sejo mestnega sveta. Na dnevnem redu je bila podaja mnenja k najemu tri milijone evrov vrednega kredita. Namenjen naj bi bil financiranju v proračunu že predvidenih investicij – gradnji fiziatrije, obnovi minoritske cerkve, šol, vrtcev, kanalizacije in cest. Mestni svetniki so s 16 glasovi za in 18 proti ocenili, da razkritja občine niso zadostna. Zato so najetju posojila rekli ne.

Fištravčevih to ni ustavilo pri dogovarjanju z bančniki, in sicer z argumentom, da mnenje mestnega sveta ni zavezujoče. Ob tem so še napovedali, da bodo drugi, petmilijonski kredit najeli oktobra. Denar namreč potrebujejo prej, kot so ocenili, tudi zaradi zamude pri pobiranju nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

»Letošnji predvolilni čas bo čas nizkih udarcev, s katerimi se bo poskušalo zlorabljati interes meščanov in meščank Maribora,« je včeraj pravilno ugotavljal župan. Vendar je on imel v mislih zgolj ravnanje svetnika Auerja, vodje Liste za pravičnost in razvoj. »Po naših ocenah je grobo prekršil svoja pooblastila,« je bil ogorčen Fištravec.

Opozorila vznemirila bankirje

Direktor mestne uprave Marko Žula je razkril, kaj je razjezilo župana. Auer je v ponedeljek poslal dopis Deželni banki Slovenije, v katerem jim je opisal svoje videnje najemanja kredita. Auerjeva opozorila so očitno tako zelo vznemirila bankirje, da so nemudoma pisali občini. Županu so sporočili, da so postopke za podpis kreditne pogodbe ustavili, dokler občina ne pridobi soglasja mestnega sveta.

»Auer je očitno napisal, da za najemanje kredita potrebujemo soglasje mestnega sveta, kar ni res,« je dejal Žula. Pri tem je opozoril, da Auerjevega dopisa niso uspeli prebrati, zato njegove konkretne vsebine ne poznajo. Imajo pa že pripravljene protiukrepe. Če se bo izkazalo, da je Auer napisal to, kar domnevajo, bodo policiji naznanili storitev kaznivega dejanja, mogoče bo sledila še odškodninska tožba. »Najbrž gre za naklepno zlorabo položaja in prekoračitev pooblastil funkcije mestnega svetnika,« domneva Žula.

Ni treba biti vedeževalec ali diplomirani pravnik za napoved, da bo ta ovadba zaradi neutemeljenosti zavrnjena. Pisanje dopisov bankirjem pač ne more biti kaznivo, ne glede na vsebino pisma. Kljub temu pa si županstvo iz te poteze verjetno obeta nekaj dodatnih političnih točk.

Auer je sporočil, da bo svoj dopis danes predstavil javnosti. V njem ni neresnic, vztraja, v njem tudi ni govora o zavezujočem soglasju mestnega sveta. »Smo pa postavili pod vprašaj smotrnost najemanja takšnega posojila. Upravičeno smo lahko zaskrbljeni, ker je mestno vodstvo doslej vztrajno preslišalo zahteve mestnega sveta in ni natanko predstavilo, kako namerava porabiti te milijone,« pravi.