Zavod za šport Planica, ki ga vodi Jelko Gros, pa ni izbral Strabaga, ki je bil drugi najcenejši (za slabih 200 tisočakov dražji od Gorenje Projekta), pač pa Kolektor Koling, ki je bil več kot 300.000 evrov dražji od Gorenje Projekta. »Sledili smo odločitvi državne revizijske komisije in ugotovili, da tudi v Strabagovi ponudbi manjka 80 postavk, ki nimajo cene. Se pravi, če ponudba Gorenje Projekta zaradi napake pri prepisovanju ni bila ustrezna, potem tudi Strabagova ne more biti in smo izbrali Kolektor Koling,« je pojasnil Gros.

Spet bo odločala državna revizijska komisija

Na to odločitev se je včeraj, ko se je iztekel rok, pričakovano pritožil Strabag. »Na pritožbo ne bomo odgovarjali, saj smo že vse pojasnili v izbiri, tako da smo zadevo že odstopili v reševanje revizijski komisiji, ki mora odločiti v 12 delovnih dneh, tako da bomo s komer koli že pogodbo podpisali 10. septembra,« je zatrdil Gros. Seveda se z izbiro mudi, saj je rok za dokončanje nordijskega centra vključno s tekaškim delom jesen prihodnje leto. Nordijski center je sicer lahko dokončan in odprt tudi brez tekaškega dela, a bi bila Planica s tem močno okrnjena, seveda pa ne bi imela nobenih možnost za organizacijo recimo svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah, pri čemer je bila v zadnjih letih sicer že dvakrat neuspešna.

Prekinili pogodbo z Imosom

Zapleta pa se tudi pri dokončanju servisnega objekta Čaplja, ki ga je gradilo podjetje Imos, ki je v hudih finančnih težavah. Te so verjetno razlog, da objekta niso uspeli dokončati v roku, zato so pogodbo z njim prekinili. »Treba je zgraditi še bazen za zasneževanje, ploščad in obnoviti kulturno zaščiteno poševno dvigalo Hugo. Poskusili bomo s podizvajalci, za nekatera dela bomo prisiljeni v nove javne razpise,« je dejal Gros. Vrednost Čaplje je štiri milijone evrov, kar manjka, je vredno milijon.

V Planici je slišati precej negodovanja Imosovih podizvajalcev, češ da ne dobijo plačila za opravljeno delo. V skladu z zakonom mora investitor za gradbena dela plačevati neposredno podizvajalcem in tako je, tako pravi Gros, tudi v Planici. »Je pa res, da smo imeli z Imosom pogodbo, da plačujemo sproti za vsa opravljena dela, zadržimo pa deset odstotkov do dokončanja in pregleda vseh del.« Podizvajalci so torej sproti dobivali devet desetin zasluženega, preostalo bodo, ko bo vse dokončano. »Dobili bodo toliko, kot bo priznano s strani nadzornikov,« je še dejal Jelko Gros.

Dela na letalnici, ki so letos zastala zaradi stečaja Tehnika, pa tečejo normalno, izvaja jih podjetje Javna razsvetljava. »Trenutno imajo tu celo okrepljeno ekipo in za zdaj ne dvomim, da ne bi uspeli pred zimo,« je napovedal Gros.