Anketa, ki jo je na vzorcu nekaj več kot dva tisoč ljudi izvedlo podjetje Ergoflex, je pokazala, da naj bi povprečen človek vzglavnik uporabljal nekaj več kot tri leta. Nad tem podatkom so bili proizvajalci vzglavnikov več kot pretreseni, saj po njihovo življenjska doba vzglavnika ne presega dveh let.

Direktor Ergoflexa John MacEvan trdi, da z uporabo dotrajanih blazin tvegamo spanje brez primerne podpore vratu in glave, skupaj z vrsto higienskih problemov, ki se lahko pojavijo zaradi nabiranja prahu v starejših vzglavnikih. Stare blazine naj bi bile izredno ugodno gojišče pršic, ki povzročajo alergije in druge dihalne težave.

Menjava vzglavnika

Pri preverjanju podatkov, kdaj menjati vzglavnik, je potrebna izredna previdnost, saj tovrstne raziskave opravljajo podjetja, za katerimi stojijo lačni marketinški interesi. Nekateri tako priporočajo menjavo vzglavnika na vsake pol leta. Veliko spalnih strokovnjakov pa za preverjanje uporabnosti blazine priporoča preprost trik: če blazino prepognete na pol, bi se morala po tem, ko jo spustite, sama vrniti v prvoten položaj. Če se to ne zgodi, je vzglavnik za v smeti.

Blazine so tudi ugodno gojišče pršic, vendar bi morali po mnenju dr. Nike Lalek, pnevmologinje in alergologinje, tradicionalni higienski ukrepi zadostovati. »Posteljnino je treba menjati enkrat na teden. Ker pršice ne marajo hladu, je dobro, da oprano posteljnino vsakič postavimo v zmrzovalnik za pol ure in jih s tem pomorimo.« Kot še dodaja, ni kliničnih dokazov, ki bi stare vzglavnike neposredno povezovali z nastankom alergij ali drugih dihalnih obolenj. Po njenem mnenju se lahko pred pršicami zavarujemo z rednim sesanjem stanovanja in menjavanjem posteljnine. »Seveda se je dobro držati preventivnih ukrepov, vendar moramo biti do vseh pozivov skeptični, saj so v ozadju velikokrat marketinški interesi«.

Vzglavnik krivec za glavobol

Študija, ki jo je pred skoraj desetimi leti izvedla Univerza v Manchestru, je sicer v starih vzglavnikih dokazala obstoj glive aspergillus, ki povzroča astmo, vendar ni preiskala njenih neposrednih učinkov.

Obstaja tudi množica raziskav, ki dokazujejo, da uporaba napačne blazine lahko povzroči bolečine v vratu in ramah ter glavobole. Strokovnjaki pravijo, da bi vzglavniki morali podpirati vratna vretenca v nevtralnem položaju. Izsledki ene izmed študij so pokazali, da bolje spijo tisti, ki uporabljajo vzglavnike, narejene iz lateksa, poliestra ali spominske pene. Blazine, polnjene s perjem, naj bi bile povezane z več bolečinami v vratu.

Vzglavniki so individualna izbira, paziti pa moramo, da ne nasedemo vsakemu marketinškemu triku. Včasih pa le velja premisliti, ali nam sestava vzglavnika ustreza in ali spalne prostore dovolj dobro zračimo in čistimo.