Hrvati bodo izdelke pohištvenega velikana Ikea danes lahko prvič kupovali na domačih tleh, medtem ko bomo v Sloveniji očitno še najmanj nekaj let primorani obiskovati Celovec, Gradec, Vileš, Budimpešto ali nov trgovski center Ikee v Zagrebu.

Ljubljanski župan Zoran Janković sicer zatrjuje, da je »Ljubljana vedno odprta za svetovne investitorje, ki z odpiranjem delovnih mest prispevajo h gospodarskemu, s tem pa tudi socialnemu in kulturnemu razvoju mesta«. A očitno se pri uresničitvi teh želja zaplete pri dolgih postopkih umeščanja v prostor. Podpis kupoprodajne pogodbe med Ikeo in Zavarovalnico Triglav o nakupu njenega zemljišča v ljubljanskem BTC naj bi namreč čakal »le« še na spremembo prostorskih načrtov, ki pa je Švedi očitno še najmanj leto in pol ne morejo pričakovati.

V pridobivanje gradbenega dovoljenja šele leta 2016

Na občini so dopis za spremembo prostorskega načrta prejeli že konec aprila, vendar bo mestni svet dopolnjen osnutek sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta predvidoma obravnaval šele konec letošnjega leta. Od osnutka do potrjevanja predloga pa bo po napovedih občine minilo še vsaj eno leto, tako da bodo lahko Švedi, če ne bodo prej obupali, gradbeno dovoljenje začeli pridobivati šele leta 2016. Tudi ta postopek lahko traja nekaj mesecev.

»Ugotavljamo, da bo nameravani trgovski objekt zahteval spremembo občinskega prostorskega načrta Mestne občine Ljubljana, in sicer združitev več enot urejanja prostora ter umik nekaj oskrbovalnih cest. Hkrati bo projekt omogočil izvedbo nujno potrebne povezovalne ceste v podaljšku Kavčičeve ceste ter prve faze načrtovanega osrednjega parka,« so nam povedali na ljubljanski mestni občini in dodali, da višina načrtovanega trgovskega objekta odstopa tudi od natečajne rešitve Partnerstva Šmartinska iz leta 2008. Na Triglavovem zemljišču je po sedanjem občinskem načrtu predvidena gradnja vsaj šestih poslovno-stanovanjskih stolpnic, od katerih bi bila najnižja visoka največ 50, najvišja pa največ sto metrov. V spodnji polovici tega zemljišča je zarisan tudi zaključek večjega parka, pod katerim je dovoljena tudi gradnja podzemnih garaž.

Slovenci v Ikei zapravimo 80 milijonov evrov na leto

Ob tem lahko omenimo, da bi Ikein center prinesel okoli 300 novih delovnih mest v prestolnici, pozitivno pa bi prek višjega pobranega davka na dodano vrednost vplival tudi na proračun. Ocenjuje se, da Slovenci v Ikeinih trgovskih centrih v sosednjih državah zapravimo več kot 80 milijonov evrov na leto, pričakovati pa je, da bodo v prvih dneh po otvoritvi zagrebškega centra med najbolj pogostimi gosti prav slovenski državljani.