Milijon evrov je skratka ravno tiste sorte kupček, da se revežu zdi povsem nedosegljiv, lobistu, marketingarju ali pač direktorju pa je to komaj dovolj, da se mu zdi vredno podati na pot bolj ali manj razburljive vlagateljske avanture. Pa poglejmo, kaj se da narediti z milijončkom. Za protivrednost ene največjih časopisno-založniških hiš na tej strani Alp bi lahko za približno en teden najeli Johnnyja Deppa, za eno leto pa manekenko višjega cenovnega ranga, dasiravno še zdaleč ne kakšne svetovne špice. Povprečnega prekernega 30-letnega diplomiranega novinarja za takšno vsoto medtem dobite za kar 104 leta. (Če pokličete v naslednjih petnajstih minutah, z doplačilom enega evra dobite še njegovo zunajzakonsko partnerico z doktoratom iz kemije.)

Z milijonom evrov bi srečneža lahko zakupila tudi 12.500 osmrtnic v časopisu, če bi želela standarden mali format, tistih največjih s fotografijo, na katero bi se mogoče stisnila celotna zasedba, pa bi dobila samo 125. Nabavila bi si lahko recimo 1575 parov novih armanijevih čevljev, s katerimi bi se dalo med srebanjem penine in pikanjem kanapejčkov z nizkokaloričnim polnozrnatim kruhom in morskimi jajci elegantno stopicati po pravicah in dostojanstvu zaposlenih. Slednji bi s takšnim kupčkom lahko nakopičili kakih sto tisoč kilogramov pristnega slovenskega česna za odganjanje nenasitnih vampirjev ali pa tretjino tone zrelega paradajza iz integrirane pridelave, ki bi ga 55 odpuščenih lahko v besu zmetalo v vrata, skozi katera so jih tisti novi armani čevlji brcnili na cesto, preden so sami sploh prečkali prag. Ker pa ne gre biti negativen, to namreč povzroča gube in zmanjšuje kakovost življenja, hitro dodajmo, da se z milijončkom da pokriti tudi kar dvesto subvencij za enoletno zaposlitev težko zaposljivih, kot so ravno novinarji, invalidi in starejši.

Marsikdo bi dal milijon evrov, da bi vedel, kakšne načrte ima skrivnostna dvojica s podjetjem ter x-55 zaposlenimi in honorarci. A če slednjim to še nekaj časa ne bo pustilo spati, novopečena časnikarja ne bi smela imeti težav. Manj kot milijon evrov stane nova cerkev v Košakih, ki ponuja odlične pogoje za pranje grehov in vesti.