Vnesite več svetlobe v prostore

Zgradba HSBC sredi Hongkonga, ki je delo britanskega arhitekta Normana Fosterja, predstavlja inovativni sistem, ki v objekt vnaša več naravne svetlobe. Na strehi je nameščen zrcalni odsevnik, ki sončno svetlobo projicira v atrij in tako prihrani ogromne količine umetne svetlobe. Podoben učinek lahko dosežemo doma s svetlobnikom. Velux je razvil svetlobnike, ki prinašajo naravno svetlobo tudi v prostore, ki so brez oken in naravne svetlobe. Ta energijsko varčen sistem lahko prihrani ogromne količine energije.

Postavite svojo zeleno steno

V zadnjih letih so številne stavbe začele uporabljati zelene stene, ki pomagajo zmanjševati stroške za ogrevanje in hlajenje prostorov, hkrati pa preprečujejo odboj sončne svetlobe v atmosfero. Korak naprej je storil francoski botanik Patrick Blanc, ki je sodeloval z nekaterimi najbolj renomiranimi arhitekti, kot so na primer Jean Nouvel in arhitekti iz biroja Herzog & Meuron. Zelene stene lahko v dom vnesemo s pametnimi tekstilijami, ki skrbijo za primerno vlaženje rastlin. Z namestitvijo nekaj takšnih enot lahko steno prekrijemo z rastlinami od stropa do tal.

Tudi betonski zidovi so lahko prosojni

Transparentnost in beton sta dva nasprotna si koncepta, ki ju graditelji vse do leta 2004 niso znali pravilno povezati. Transparentni beton so prvič uporabili za Evropska vrata, spomenik, ki slavi madžarski vstop v Evropsko unijo. Material je razvilo podjetje LiTraCon, arhitekti pa ga radi uporabljajo zaradi njegove vzdržljivosti in prepuščanja svetlobe. Nastal je z mešanjem betona in optičnih steklenih vlaken, podobnih tistim, ki omogočajo prenos informacij prek interneta. Transparentni material je na prodaj v posameznih blokih različnih velikosti. Uporabimo ga lahko za ločevanje prostorov v hiši.

Aerodinamične oblike v kuhinji

Priznana arhitektka Zaha Hadid je zaznamovala sodobno arhitekturo s futurističnimi oblikami, ki so lahko nastale le z naprednim programom za modeliranje površin, ki so ga še pred nekaj leti ekskluzivno uporabljali v letalski industriji. Danes s pomočjo te tehnologije nastaja uporabno pohištvo fascinantnih oblik. Le kaj je lahko lepši primer, kot kuhinjski otok Zahe Hadid Z-island iz koriana?

Vir: www.mylifescoop.com