Stran »Everest Avalanche Tragedy« so ustvarili v spomin na 16 umrlih šerp, ki so aprila letos umrle že na prvi dan plezanja. Nepalske šerpe so takrat za družine umrlih zahtevale višje odškodnine, napovedale pa tudi bojkot nadaljnjih odprav na goro, kar bi resno ogrozilo zaslužke plezalne sezone. Ta je namreč ključna za preživetje na tisoče vodičev in nosačev, brez pomoči katerih pa je večina odprav v Himalaji nemogoča.

Nepalski vodniki so le nekaj dni po veliki tragediji zapustili najvišjo goro sveta in tako končali letošnjo sezono plezanja. Tako so tudi počastili njihove padle brate, so takrat pojasnili. Šerpe zaslužijo med slabih 2200 in 4400 evrov na sezono, njihova zavarovalnina za primere nesreč pa je neprimerna, so opozarjali že aprila. Telesa šerp so se prilagodila vremenskim razmeram in življenju na visoki nadmorski višini, ravno zaradi prilagojenih pljuč, metabolizma in strukture mišic pa lahko preživijo v pogojih na gori.

Po tragediji aprila letos, ko je gora v enem dnevu vzela 16 življenj, so ustanovili fundacijo »Sherpa Family«, ki skrbi za družine umrlih šerp. Da pa na tragedijo ne bi nikoli pozabili, so ustvarili še spletno stran »Everest Avalanche Tragedy«, na kateri se lahko prek interaktivnega 3D vzpona povzpnete na najvišjo goro sveta. Na strani pa lahko darujete še denar za pomoč družinam umrlih nosačev.