Ministrstvo vladi predlaga, naj koordinacijo, promocijo in skrbništvo programa HRT zaupa Regionalnemu centru za razvoj Zagorje (RCR) in RRA Posavje, za kar bi razvojni agenciji v celotnem obdobju prejeli kar 431.225 evrov. Pogodbo so že podpisali, veljati pa bo začela, ko bo vlada potrdila predlog gospodarskega ministrstva. Na ministrstvu so na vprašanje, zakaj bosta razvojni agenciji prejeli ta denar, odgovorili, da za koordinacijo in promocijo programa, nadzor nad izvajanjem projektov na terenu, vzdrževanje evidenc in pripravo poročil, pomoč pri pripravi projektov, privabljanje investicij v občine, organizacijo dogodkov in trženje ponudbe območja.

Sredstva za 160 brezposelnih

Skoraj dva milijona evrov bo država do leta 2018 namenila izvajanju programa Podjetno v svet podjetništva (PVSP), ki ga bosta prav tako izvajala RCR in RRA Posavje. Toliko sredstev bo na voljo za 160 brezposelnih, prijavljenih na zavodu za zaposlovanje, ki se bodo podali na samostojno pot. Cilj programa je, da udeleženec v obdobju enega leta po zaključku usposabljanja ustanovi lastno podjetje in se v njem zaposli oziroma se samozaposli ali pa se zaposli pri drugem delodajalcu. »Glede na to, da je prestrukturiranje gospodarstva v regiji potekalo prepočasi, gospodarska kriza pa situacijo še zaostruje in brezposelnost raste, vidimo eno od pomembnih priložnosti v razvoju podjetništva, spodbujanju podjetniške iniciative oziroma nastanka novih podjetij ter v samozaposlitvah, kar bo zmanjšalo brezposelnost, odprlo nova delovna mesta in na daljši rok pripomoglo k prestrukturiranju gospodarstva,« so optimistični na gospodarskem ministrstvu. Udeleženci programa bodo prejeli štiri minimalne plače, del sredstev pa bo tudi iz tega dela ukrepa ostal v razvojnih agencijah, in sicer za mentorje, ki bodo usposabljali bodoče podjetnike.

Računajo na 120 novih manjših podjetij

Tretji novi predlog ministrstva za Trbovlje, Hrastnik in Radeče pa je uvedba finančnih spodbud za novonastala podjetja, s čimer bi zmanjšali razvojni zaostanek občin z ustvarjanjem novih delovnih mest in zaposlovanjem ter zagonom novih inovativnih podjetij. »Programi spodbujanja podjetništva bi dajali boljše rezultate, če bi bili podjetniki na začetku svoje podjetniške poti deležni ustrezne finančne podpore v obliki tako imenovanega semenskega kapitala v obliki subvencij, ki jim olajšajo prva leta poslovanja,« utemeljujejo na ministrstvu, kjer pričakujejo, da bo na ta račun nastalo 120 novih podjetij, ki bodo ustvarila vsaj 260 delovnih mest.