Seveda že veste, da se na svoje oči ne morete vedno zanesti; samo nekaj črt lahko namreč popolnoma spremeni siceršnji videz prostora. To pa je mogoče tudi pozitivno izkoristiti in tako skriti pomanjkljivosti svojega doma. Če niste ponosni na svojo opremo, vendar pa je ne morete takoj zamenjati, lahko njen videz zakrijete s kontrastnimi tapetami, ki bodo pritegnile pogled.

Močne barve in veliki vzorci za velike prostore

Temni prostori so prijetnejši z veselimi tapetami z malo strukture, majhni pa so na videz večji s svetlimi tapetami z majhnim vzorcem. Zelo močne barve in velike vzorce si lahko privoščite samo v velikih sobah. Če želite povišati nizek strop, uporabite navpične črte, če pa hočete znižati visok strop in prostor spremeniti v bolj domačen, pa se odločite za izrazite vodoravne vzorce.

Papirne, vinilne, grobo vlaknate ali tekstilne?

Razmislite tudi, katero vrsto tapet boste kupili. Na voljo so papirne, plastične oziroma vinilne, grobo vlaknate in tekstilne. Najbolj priljubljene so papirne, ki glede na svojo kakovost in modnost stanejo različno, vendar so med cenejšimi. Plastične imajo po navadi izrazito strukturo oziroma dekorativen relief, njihova pomanjkljivost pa je, da poslabšajo sposobnost sten, da uravnavajo vlažnost v stanovanju, zato morate, ko jih nalepite, prostor zelo pazljivo in redno zračiti.

Pazite na uravnavanje vlažnosti v prostoru

Grobo vlaknate tapete vsebujejo tako papir kot tudi lesena vlakna; glede na obliko in velikost lesenih vlaken pa se spreminja tudi njihov videz. So ena najcenejših, najbolj ekoloških in najbolj trpežnih možnosti. Tekstilne tapete pa poleg papirja vsebujejo še bombaž, svilo, juto, lan ali viskozo. Primešana imajo lahko tudi umetna vlakna, vendar pa tista z naravnimi veliko lažje uravnavajo vlažnost.