Odlična satirična novica vsebuje prav tolikšno mero neverjetnega in komičnega, da pri bralcu vzbudi dvom v resničnost prebranega, a hkrati ohranja sum, da bi kaj takšnega res bilo mogoče. S takšno igro z bralčevimi predsodki satirična igra doseže, da na šaljiv način razkrinka, kako dojemamo svet okoli nas. Prav zaradi tega pa se v zanko lažnih novic včasih poleg bralcev ujamejo resni mediji, ki so vse bolj odvisni od agencijskih novic.

Nasedli že tudi največji mediji

Ljubitelji satiričnih novic slednje zelo praviloma prepoznajo predvsem po zaslugi poznavanja portalov, ki so znani po tovrstnih vsebinah. Med njimi je najbolj znana spletna stran The Onion. Če strani, ki so znane po satiričnih vsebinah, le redko pretentajo bralce, pa so številne manj znane strani v preteklosti prelisičile celo tako velike medije kot je Washington Post. Slednji je povzel novico satirične strani Daily Currant, da se nekdanja izredno konservativna republikanska kandidatka Sarah Palin namerava pridružiti arabski televizijski mreži Al Jazeera.

Spodrsljaj smo si pred časom privoščili tudi pri spletnem Dnevniku, ko smo sledili poročanju več vzhodnoazijskih medijev o brutalni usmrtitvi strica severnokorejskega vodje Kim Jong Una, ki ga naj bi raztrgali sestradani psi. Kasneje se je izkazalo, da je zgodba izvirala s satiričnega računa na kitajski različici Twitterja Sina Weibo, napačnemu poročanju vzhodnoazijskih medijev pa so sledili tudi drugi svetovni in slovenski mediji.

Urednikovanje ali poneumljanje?

Da se podobne nevšečnosti v prihodnosti ne bi dogajale, želi Facebook sedaj posebej označevati satirične novice, ki jih uporabniki objavljajo na spletnem družbenem omrežju. S tem želi ugoditi zahtevam nekaterih jeznih uporabnikov, ki so jih objave razburile, a najava je že sprožila podobne negativne odzive s strani uporabnikov, ki jih tovrstne vsebine zabavajo in uživajo v eni bolj razširjenih zabav spletnih izvedencev, ki z navdušenjem opazujejo spodrsljaje posameznikov in velikih svetovnih medijev.

Čeprav je Facebookova želja po urednikovanju vsebin in preprečevanju širjenja lažnih informacij sicer lahko koristna, je treba priznati, da ima tudi zavedanje, da je treba vsako informacijo, ki jo dobimo prek spleta in tudi sicer v življenju, kritično obravnavati ter ne verjeti vsemu na prvo žogo, svojo korist. Satirične strani poleg zabave ponujajo prav to neprecenljivo in nepogrešljivo opozorilo.