Čeprav je že nekaj dni uradno znano, da bodo na Jesenicah čez mesec dni vendarle krenili v novo tekmovalno sezono članskega hokeja, je še vedno odprtih ogromno vprašanj glede dogajanja v novi zimi. Ker hokej v Podmežakli že dve leti zamira, si je ideolog novoustanovljenega društva na Jesenicah Anže Pogačar na pleča naložil veliko odgovornost. Hitro bo znano, ali je njegov projekt zgolj muha enodnevnica ali pa vendarle pomeni novo upanje na boljše čase. Morda je zdaj nastopila celo zadnja priložnost, da v Zgornjesavski dolini preprečijo popoln mrk članskega hokeja.

Nastopanje v INL ne bo dovolj

Pogačar je prejšnji teden skorajda čez noč povsem spremenil stališče, ko je po večernem sestanku z vodstvom Hokejske zveze Slovenije naznanil, da bodo njegove Jesenice tekmovale v prihodnji sezoni. V tako negotovih časih za jeseniški hokej je pokazal dobršno mero poguma, a je verjetno tvegal preveč. Zdaj je dal na tnalo tudi svoje dobro ime, še pred tem pa je zastavil del osebnega premoženja. Glede na zahteven položaj je iluzorno pričakovati, da bo uresničil vse ideje in upravičil vsa pričakovanja, ki morajo biti v tradicionalnem hokejskem mestu vedno visoka. Zgolj nastopanje brez rezultatskega pritiska v močno okrnjeni in medijsko nezanimivi drugoligaški konkurenci v INL kajpada ne bo dovolj, kar se je izkazalo že v zadnjem tekmovalnem letu. V širši javnosti nepoznani Pogačar bo moral v čim krajšem času splesti trdno mrežo poznanstev v Avstriji, le dober odziv v pisarni in na ledu pa bi Jesenice spet lahko približal višji ravni, ki jo v danih okoliščinah zagotavlja le EBEL. Ni dvoma, da bi Jesenice brez resnega spogledovanja z vrhom lige na Dunaju ostale daleč v ozadju.

Ogrodje moštva bo skorajda identično zadnjemu, ki ga je iz Ljubljane v nenavadnih okoliščinah vodila hokejska zveza. Ker so hokejisti iz obupa že razmišljali, da bi obesili drsalke na klin, niso opravili zadovoljivih individualnih treningov na suhem. Njihova trenutna fizična pripravljenost je slaba, saj so zadihani že po nekaj minutah drsanja. Na trenerskem položaju ostaja Gorazd Rekelj, ki se je doslej izkazal predvsem kot teoretik, zato ni povsem optimalna rešitev. Vsake toliko časa mu bo na pomoč priskočil pomočnik reprezentančnega selektorja Nik Zupančič. V Podmežakli sta se oba znašla na priporočilo hokejske zveze, kar je posledica slabega finančnega položaja v jeseniškem klubskem hokeju. Ni nezanemarljivo, da ima matična zveza na svoji plačilni listi nekatere vidne člane Pogačarjevega društva, kar pomeni, da ohranja pomemben vpliv v Podmežakli. S takšnim načinom dela se bodo nove Jesenice stežka osamosvojile in postavile trdne temelje za prihodnost, kar bi pričakovali v urejenih razmerah. Za začetek ne bi bilo slabo, da bi si v kratkem omislili novo grafično podobo na spletni strani in socialnih omrežjih, saj so zdajšnjo dobesedno prekopirali od »slavne« hišne selekcije hokejske zveze Team Jesenice.

Acroni popušča pod pritiskom?

Jeseniškim hokejistom je bilo obljubljeno, da bodo vsak mesec dobili nekaj sto evrov, da bodo pokrili vsaj potne stroške in imeli za kakšen priboljšek v prostem času. Igralci bodo odslej nastopali pod pogodbo, zato bi moralo moštvo v nasprotju z zadnjo sezono praviloma ostati v enaki podobi skozi vso zimo. Kolikšen bo letni proračun, še vedno ni znano. Najverjetneje ne bo dosegel višine četrt milijona evrov, kolikor je sprva načrtoval Pogačar, ki še vedno čaka na morebitno sodelovanje z Acronijem. Vodilno podjetje v železarskem mestu je neuradno tudi zaradi pritiska medijev in javnosti zdaj malce bolj naklonjeno vlaganju v novi projekt kot pred časom, a v manjšemu obsegu od 100.000 evrov na leto, kolikor se je omenjalo.

Kakor koli obrnemo, čaka Jeseničane še veliko ovir, da bodo dosegli nekdanjo slavo, saj so zadnja turbulentna leta kajpak pustila vidne posledice. V osnovi je še vedno najbolj pomembno, da svoj interes v hokeju znova najdejo velika lokalna podjetja z občino na čelu. Anže Pogačar je po mesecu dni za danes ponovno sklical prvi občni zbor, na katerem bodo postavili organe za nemoteno delovanje društva. Ustanovitelji so včeraj zvečer dokončno odpovedali nastop Jesenic na poletni ligi Rudija Hitija na Bledu, ki bo potekala od četrtka do sobote. Pogačar je očitno ugodil željam igralcev, ki pravijo, da jih je premalo in da še niso dovolj dobro pripravljeni za nastop na turnirju. S tem so Jeseničani veliko izgubili, saj so poleg Olimpije standardni člani blejske lige z več kot dvajsetletno tradicijo. Udeležba na turnirju bi bila odlična promocija za novoustanovljeno društvo, zdaj pa je zaradi nastale vrzeli pod vprašajem celotna izvedba turnirja.

Po prvotnem scenariju bi se Jeseničani v četrtek najprej pomerili z ameriškim moštvom NCAA Utica, v petek pa še s tivolskimi hokejisti. Ti so v nedeljo zvečer že odigrali prvo pripravljalno tekmo v novi sezoni in s 3:1 premagali Nottingham, ki je udeleženec novonastale lige prvakov. Hokejiste Olimpije je v Tivoliju spremljalo skoraj dvakrat več gledalcev, kolikor se jih je v soboto zvečer zbralo v Stožicah, kjer so v sklopu državnega prvenstva gostovali nogometaši Rudarja. Predvidoma danes bodo iz pisarne kluba sporočili ime zadnje okrepitve iz tujine. Z moštvom že trenirata Matt White in Hunter Bishop, medtem ko bosta prvi zvezdnik Andy Chiodo in Marvin Degon v Slovenijo prispela ob koncu tedna.